Moscova ameninta cu represalii toate statele care au expulzat diplomati rusi

Moscova ameninta cu represalii toate statele care au expulzat diplomati rusi. Ministerul rus de externe a anuntat aseara ca vor fi luate masuri. Dupa ce zilele trecute mai multe tari au anuntat ca expulzeaza peste o suta de rusi, astazi Islanda a decis sa boicoteze, diplomatic, Mondialul din Rusia, iar Australia sa dea afara din tara doi diplomati.

Purtatorul de cuvant al Ministerului rus de  Externe, a anuntat aseara ca vor exista replici pentru totate deciziile celor 17 state de a expulza diplomatii rusi. S-a mai precizat ca diplomatia rusa era pregatita pentru un astfel de scenariu si au fost acuzate Statele Unite de punerea in scena a acestei crize diplomatice, pentru a distrage atentia de la problemele interne ale Americii. Si ambasadorul rus la Washington, Anatolii Antonov, a firmat ca ar exista un plan comun al americanilor si britanicilor carora nu le place ideea unei Rusii puternice.  

Anatolii ANTONOV, AMBASADORUL RUSIEI LA WASHINGTON: SUA distruge tot ce a mai ramas din relatiile Rusiei si a Americii. Trebuie sa respundem adecvat. Moscova va lua deciziile corecte.” 

 Ieri, Statele Unite, Canada, alaturi de alte 14 state europene, inclusiv Romania, au anuntat ca vor expulza peste 100 de diplomati rusi de pe teritoriul tarilor lor. 

Astazi si Australia s-a alaturat sanctiunilor si urmeaza sa alunge de pe teritoriul tarii 2 rusi, iar Islanda spune ca oficiali din partea federatiei islandeze de fotbal nu vor participa la Campionatul Mondial din 2018 si ca tara a suspendat temporar relatiile bilaterale cu Rusia, la cel mai inalt nivel.   

Deciziile fara precedent vin dupa ce Marea Britanie a acuzat Rusia ca a folosit o arma chimica numita Novichok in atacul asupra fostului spion Sergei Skripali si a fiicei sale. Neurotoxina ar fi fost dezvoltata de Rusia inca din perioada sovietica. Moscova insa a negat insa orice implicare. 

Sursa: inprofunzime.protv.md