Moldtelecom, Moldcell și Orange vor plăti statului peste 62 de milioane de euro pentru licențe

Consiliul de Administraţie al ANRCETI a decis eliberarea a opt licenţe pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio disponibile de către cei trei furnizori de telefonie mobilă: SA „Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom”. Pentru cele opt licențe, cele trei companii vor achita 62,5 de milioane de euro. 

Licenţele vor fi eliberate furnizorilor după achitarea de către aceştia a sumei integrale a taxelor de licenţă, în termen de 30 de zile de la data adoptării de către ANRCETI a deciziei în acest sens.

Toate licenţele vor fi acordate de către ANRCETI, în premieră, în regim de neutralitate tehnologică. Aceasta înseamnă că titularul de licenţă va putea să aleagă singur şi să utilizeze în benzile de frecvenţe respective, fără o decizie administrativă permisivă, orice tehnologie compatibilă cu sistemele GSM-UMTS/HSPA, WIMAX (cunoscute ca 3G), LTE (cunoscută ca 4G), precum şi tehnologiile îmbunătăţite bazate pe familia standardelor enumerate.

Până în prezent, licenţele în baza cărora erau alocate resursele de spectru radio autorizau furnizorii să utilizeze doar o tehnologie anumită pentru fiecare bandă.

Sursa : realitatea.md