Moldovenii care muncesc în Rusia sunt îngrijoraţi de căderea rublei

Unii moldoveni care muncesc în Federația Rusă spun că deprecierea monedei naţionale a acestei ţări îi afectează direct, întrucât cei mai mulți primesc salariul în ruble.

Ei se tem şi de creşterile semnificative a chiriilor, dar şi a preţurilor produselor alimentare: 

“Ne-au spus că după Revelion se va scumpi. Acest lucru ne va influența, deoarece noi trimitem de acolo bani acasă. De exemplu, dacă 100 de dolari erau 3 000 de ruble, acum costă șase, de două ori mai mult”.

“Mă doare inima. Haos. Ce părere pot să am? După Anul Nou se spune că se va stabiliza situaţia, vom vedea”.

“Da, prețurile încep să crească. Eu de acolo aduc telefoane mobile, pentru că la noi sunt mai scumpe decât la Moscova. Înainte le cumpăram la un preț, dar astăzi deja sunt de două ori mai scumpe”.

Unii moldoveni sunt într-atât de afectați, încât refuză să comenteze subiectul:

“Foarte tare mă afectează, dar nu aș vrea să dau interviu”.

Experţii în economie susțin că un număr semnificativ de familii din ţara noastră depind de transferurile din Federaţia Rusă, iar deprecierea rublei are un impact negativ.

“Vorbim despre venituri mai mici pe care le-ar putea înregistra conaţionalii noştri, care muncesc peste hotare şi încasează drept remunerare ruble pe care le trimit acasă. Acum aceste ruble pot fi convertite în mai puţini lei”, a explicat economistul Vitalie Rapcea.

Datele prezentate de Banca Naţională arată că, până în luna octombrie, suma transferurilor de peste hotare s-a ridicat la aproximativ un miliard 400 de milioane de dolari, cu 80 de milioane de dolari mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, datele oficiale arată că în Rusia muncesc aproximativ 300 de mii de moldoveni.

Sursa : Publika.md/Point.md