Principalele surse de informare ale moldovenilor sunt posturile de televiziune şi internetul, iar presa străină se bucură de cea mai mare încredere printre cetățeni. Cel puţin aşa arată datele Barometrului Opiniei Publice.

moldovenii-au-mai-multa-incredere-in-presa-din-rusia-decat-in-cea-autohtona

Întrebați câtă încredere au în instituțiile mass-media din țară și de peste hotare, moldovenii au răspuns că presa rusă se bucură de cea mai mare încredere a lor, și mai apoi cea autohtonă, potrivit sondajului.

Circa 37% din chestionați spune că au o „oarecare încredere” în presa din Federația Rusă, iar aproape 8% declară că au „foarte multă încredere”. În același timp, 36,5% din respondenți spun că au o „oarecare încredere” în instituțiile de presă din Republica Moldova și doar 3% spun că au „foarte mare încredere” în presa autohtonă.

moldovenii-au-mai-multa-incredere-in-presa-din-rusia-decat-in-cea-autohtona1

 

Presa din Uniunea Europeană inspiră foarte multă încredere pentru circa 6% din chestionați, în timp ce mass-media din România pentru 2,3%. Datele sondajului relevă totodată că un număr de 28,2% din moldoveni au o „oarecare încredere” în presa UE și 28,1% în cea din România.

Tinerii între 18 și 29 de ani au foarte mare încredere în presa din Rusia (47,5%), urmată de cea din UE (46,5%), Republica Moldova (41,2%) și România (39,2%).

Rezultatele sondajului arată că persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani au la fel foarte mare încredere în presa din Rusia (42,3%), urmată de cea din Republica Moldova (36,6%), UE (33%) și România (30,3%). Persoanele sub 45 de ani au aceeași ierarhie la capitolul încredere în mass-media.

moldovenii-au-mai-multa-incredere-in-presa-din-rusia-decat-in-cea-autohtona2

 

Sondajul a fost realizat în perioada 6-16 octombrie pe un eșantion de 1109 persoane și are o marjă de eroare de 3%.

Sursa : independent.md