Moldoveni reţinuţi pentru infracţiuni cibernetice. Au furat peste 3 milioane de lei de pe carduri străine VIDEO

Două grupări criminale specializate în infracţiuni cibernetice au fost anihilate de poliţie. Membrii grupărilor ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ trei milioane de lei. Cinci persoane cu vârste cuprinse între 22 şi 37 de ani au fost reţinuţi.

Potrivit poliţiei, grupările au activat în perioada septembrie 2013 – februarie 2014. Fără autorizarea titularilor conturilor cardurilor bancare emise preponderent de către băncile emitente din SUA, au fost efectuate multiple operațiuni de plată online. Aceste plăți erau efectuate prin intermediul internetului de mai mulți comercianți care prestează pe teritoriul Republicii Moldova servicii de vânzare a bunurilor telefoane mobile, sisteme informatice și altele), achitări de servicii (internet, telefonie fixă, etc.).

În martie-aprilie 2014, ofițerii de investigație, împreună cu reprezentanții băncilor licențiate din Republica Moldova, au efectuat o analiză care a stabilit implicarea în activitatea criminală a mai multor persoane fizice și juridice, pe ale căror conturi au fost transferate fraudulos mijloacele bănești.

Poliţiştii au efectuat peste 20 de percheziţii la domiciliul şi rudele acestora, precum și la sediile companiilor. Astfel, au fost depistate 50 de sisteme informatice, 20 de telefoane mobile, flashuri usb şi alte dispozitive.

Grupările activau în diferite raioane ale Republicii Moldova, fiecare având teritoriul său de influență și de prestare a serviciilor de achitare la preț redus.

În prezent, poliția investighează cazul pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în această schemă.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 12 ani.