Moldoveni, membrii unei grupari specializate in contrabanda cu tigari. Au prejudiciat bugetul Poloniei cu 25 de milioane de euro

12 indivizi membri ai unei grupări criminală organizate au fost reţinuţi pentru fabricarea şi vânzarea ilegală a ţigărilor în ţările Uniunii Europene. Potrivit procurorilor de la Cauze Speciale, infractorii, cetățeni ai Moldovei, Ucrainei, Poloniei, României şi Georgiei, au creat o schemă de racolare a persoanelor cu studii în domeniul tutungeriei, foști angajați ai Tutun-CTC, care monitorizau procesul de instalare a utilajelor destinate producerii şi ambalării ţigărilor.

“Persoanele care erau racolate şi urmau să efectueze anumite lucrări la fabricile respective, la o distanţă de sute de kilometri de la locul aplasării acestor fabrici, erau legaţi la ochi pentru a nu vedea căile de acces la aceste fabrici”, a declarat şeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc.

Uzina clandestină activa în regiunea Cernăuţi din Ucraina, care oficial era un atelier de reparaţii. Acolo, au fost depistate echipamente pentru fabricarea ţigărilor, 50 de cutii de produse de tutungerie şi o tonă jumătate de tutun netratat.

“În iulie 2017, în oraşul Cernăuţi am lichidat afacerea ilegală cu  produse de tutungerie, pe care au creat-o indivizii la începutul anului trecut. În uzină se produceau ţigări fără filtru, inclusiv ţigări “Astra”, care se fabrică şi la Chişinău”, a spus şeful de direcţie a Serviciului de Grăniceri din Ucraina, Alexandr Rosinskii.

O fabrică ilegală a fost descoperită și într-un oraș din Polonia.

“Au fost ridicate 4 milioane de ţigarete, la preţuri de peste un milion de euro, la fel materie primă în cantitate de peste doua tone. În urma percheziţiilor au fost depistate droguri, metanfitamină, pastile ecstasy şi mai multe pachete cu marijuana, dar şi arme şi muniţii”, a spus şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Ion Iachimov.

Activitatea acestei uzine a adus statului polonez prejudicii de peste 25 de milioane de euro.

“Dosarul a fost iniţiat în urma unei informaţii operative de la omologii din Moldova. La 13 martie au fost reţinute opt persoane, membri ai unui grup criminal organizat. Indivizii au fost acuzaţi că au fabricat 96 de milioane de ţigări contrafăcute”, a spus şeful Poliţiei de Frontieră al Poloniei, Adam Mroz.

Cei 12 infractori cu vârsta cuprinsă între 32 şi 53 de ani, inclusiv patru moldoveni, sunt cercetaţi penal pe teritoriul Ucrainei, Moldovei şi Poloniei 

Sursa: publika.md