Moldovagaz și Ministerul Economiei vin cu o precizare după decizia Gazprom cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale în Ucraina

Livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova nu vor fi perturbate și vor fi realizate în volume depline, conform contractului existent. Asigurarea vine din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii și a companiei ”Moldovagaz” în urma deciziei Gazprom-ului de a rezilia contractul cu Naftogaz din Ucraina. 

Ministerul Economiei anunță că SA „Moldovagaz” nu a primit sesizări din partea SAP „Gazprom” cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către Republica Moldova și a tranzitului de gaze rusești în țările regiunii balcanice și Turcia. 

SA „Moldovagaz” deține contracte cu SAP „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale către consumatorii Republicii Moldova și tranzitarea acestora pe teritoriul țării, valabile până la sfârșitul anului 2019. 

Respectiv, sistemul de gaze al Republicii Moldova funcționează în regim normal, iar ”Moldovagaz” va asigura și în continuare furnizarea fiabilă a gazelor naturale către consumatorii finali.

Amintim că preşedintele Gazprom, Alexei Miller a anunțat astăzi că Gazprom a început procedura de reziliere a contractelor de furnizare și tranzit de gaze naturale prin Ucraina, începând cu 1 martie. Asta după ce după ce ieri, Curtea de Arbitraj de la Stockholm a decis că Gaprom trebuie să achite despăgubiri Ucrainei de 4,6 miliarde de dolari.

Sursa: realitatea.md