Moldova se află pe locul 56 în privinţa libertăţii presei

Moldova a regresat la capitolul libertatea presei, potrivit unui raport al organizaţiei “Reporteri fără frontiere”.

Astfel, potrivit clasamentului, ţara noastră ocupă locul 56, în cădere cu o poziţie faţă de anul trecut, şi se află între Argentina şi Coreea de Sud.

Autorii raportului menţionează că Moldova întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşteindependenţa instituţiilor media şi condiţiile de muncă ale jurnaliştilor.

Aceştia nu se simt în siguranţă şi sunt consideraţi o pradă uşoară pentru grupurile de presiune. Ţara noastră a coborât cu o poziţie faţă de anul 2013 şi cu trei faţă de anii 2011-2012. În acelaşi clasament, România ocupă locul 45,Ucraina – 127, iar Rusia – 148, din 180 de ţări incluse în studiul din acest an.

Pe primul loc în Indicele libertăţii presei se situează, din nou, Finlanda, urmată de Olanda şi Norvegia. La celălalt pol al clasamentului se află Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea, cu cele mai represive regimuri faţă de presă.

Raportul este realizat anual în baza unor chestionare, completate de partenerii organizaţiei “Reporteri fără frontiere”.  La evaluarea Indicelui libertăţii presei sunt luaţi în considerare factori precum securitatea fizică a jurnaliştilor, condiţiile în care activează reprezentanţii mass-media, gradul de cenzură şi autocenzură, transparenţa deciziilor politice ale statului faţă de presă, precum şi cazurile de reţinere şi persecutare a reporterilor. 

Sursa : Publika.md