mitropolia-moldovei-reactioneaza-la-petitia-pentru-impozitarePetiția, lansată recent, în favoarea impozitării activităților Bisericii ortodoxe și împotriva implicării Mitropoliei Moldovei în politică a adunat până în acest moment aproape 10.000 de semnături. În acest context, Mitropolia a venit cu o reacție la revendicarea formulată de petiționari.

„Observațiile umilitoare lansate de Episcopul de Bălți și Fălești în cea mai recentă apariție publică nu reprezintă opinia Bisericii, prin urmare demersurile în favoarea impozitării veniturilor obținute de slujitorii bisericii, ca masură pecuniară, sunt nejustificate”. Aceasta este reacția Mitropoliei Moldovei, relatează Europa Liberă.

Întrebat în context dacă aparițiile Mitropolitului Vladimir alături de Igor Dodon în plină campanie electorală, certifică implicarea politică a bisericii, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a spus că ar fi o talmăcire greșită:

„Mitropolitul Vladimir nu a apărut alături de unul dintre candidați. El nu a făcut altceva decât să salute o persoană cunoscută”, spune acesta.

Vadim Cheibaş susține că instituția bisericească ar fi unul din cei mai mari contribuabili la bugetul statului: „Fiecare comunitate religioasă are o comisie de revizie, un Consiliu Parohial. Toată această evidență este contabilizată, veniturile sunt îndreptate conform deciziei acestor consilii pentru repararea, menținerea sfintelor locașe, achitarea salariilor, a slujitorilor și a personalului angajat, care ulterior sunt impozitate corespunzător”.

Ștefan Creangă, președinte al Comisei Economie, Buget și Finanțe din Parlamentul Republicii Moldova, spune că autoritățile au făcut până acum mai multe încercări de a reglementa acest domeniu, încercări care însă nu au fost niciodată duse până la capăt.

„Delimitarea bisericii de stat, într-un anumit concept presupune neimpozitarea, dar Constituția nu prevede exact că Biserica nu trebuie să fie impozitată. Biserica, ca formă organizatorico-juridică este ONG. Ea este reglementată de legea respectivă”, a precizat Ștefan Creangă.

Teologul Victor Gotișan, spune că statul dispune de suficiente instrumente normative pentru impozitarea locașelor de cult, dar evită folosirea acestora intrucat ar exista „o înțelegere reciprocă” între cler și stat.

„Biserica este într-un concubinaj cu statul: tu mă susții în alegeri, eu îți dau numere prezidențiale, mă susții în alegeri și tot așa”, a precizat teologul Victor Gotișan.

Sursa : agora.md