Arestarea celor doi angajați de la banca controversatului Veaceslav Platon poate fi doar o piesă din puzzle-ul pe care încearcă să-l rezolve oamenii legii de la Chișinău.

Misterul spălării celor 20 mlrd USD prin băncile R. Moldova devine tot mai clar

 

În acest context, experții susțin că subiectul despre spălarea celor 20 mlrd USD prin sistemul bancar autohton de către mafia rusă devine tot mai clar.

Asta mai ales în condițiile în care Platon este strâns tot mai tare la perete de RISE, o nouă investigație prezentându-l drept responsabil de plimbarea celor 20 MLRD USD prin băncile moldovenești. Iar conferința de presă organizată ieri de avocatul și soția lui Platon, în care au acuzat Chișinăul, a fost mai degrabă o zvâcnire palidă, susținută și de unele medii de la Chișinău, în comparație cu investigația RISE în care jurnaliștii risipesc îndoielile cu privire la implicarea lui Platon în „Spălătoria Rusească”.

Cert este că arestările de aseară „au pus capacul”, chiar dacă procurorii afirmă că cei doi figurează într-un dosar penal legat de delapidările de la Banca de Economii. Toate aceste detalii, pe fundalul declarațiilor fostului premier Ion Sturza că Platon este interfaţa unei grupări ruseşti extrem de puternice care a folosit R. Moldova pentru operaţiuni de spălare a banilor murdari din Federaţia Rusă, face mai multă lumină în activitatea celui considerat „raiderul Nr. 1 din CSI”, Veaceslav Platon.

Reamintim că portalul nostru a scris marți, cu referire la o investigație RISE Moldova, că Platon a fost implicat și în tentativa de preluare a pachetului majoritar de acțiuni la cea mai mare bancă din Republica Moldova, Moldova-Agroindbank. Banii au provenit din cunoscutul „Laundromat” care este cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est.

În perioada 2010-2014, organizații criminale și politicieni corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obținuți din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore și bănci, în care au fost utilizate credite false și interpuși. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

Reporterii RISE Moldova au urmărit firul tranzacțiilor prin care mai multe firme offshore, reprezentate de persoane “proxy” din Ucraina, au devenit acționare la MAIB. Printre aceste companii sunt Azyol, Dilnoro Group, Hesson Solution și altele.

În total, peste 13 milioane de dolari proveniți dintr-un sistem gigant de spălare a banilor din Rusia care a tranzitat Republica Moldova – „Laundromatul” – s-au întors la Chișinău. Banii au fost investiți în acțiuni la „Moldova-Agroindbank”. Azyol, împreună cu alți acționari au ajuns să dețină aproape 40% din acțiunile MAIB, iar recent Banca Națională a Moldovei (BNM) a depistat că firma, cu sediul în Cipru, împreună cu alți acționari – care în total dețineau 39,5% din MAIB – au acționat în mod concertat, procurând acțiuni MAIB fără permisiunea BNM, potrivit RISE Moldova.

Investigația mai arată că la rândul său, Veaceslav Platon a avut conexiune cu una din firmele implicate în Laudromat care a procurat acțiuni ale MAIB. „Felina Investments este conectată la fostul deputat moldovean, Veaceslav Platon, arestat recent la Kiev pentru fraude bancare, fiind anchetat la Chișinău pentru suspiciuni privind implicarea sa în „Laundromat”. În anul 2001, fostul politician a împrumutat suma de 60 de milioane de dolari cash companiei Felina Investments Ltd”, scriu jurnaliștii RISE.

A doua lovitură pentru Platon și interesele sale a avut tot ieri. Procuratura Anticorupție a reținut doi angajați ai Moldinconbank, despre care se spune că e controlată de Platon și, la fel, implicată în „Laundromat”. Oamenii legii au reținut directorul unei filiale din sectorul centru al capitalei, dar și contabilul-șef. Potrivit procurorilor, aceștia figurează într-un dosar penal legat de delapidările de la Banca de Economii.

Reamintim că Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie curent, la Kiev, după ce Procuratura Anticorupție a emis un mandat de arest pe numele său și l-a anunțat în căutare internațională. Autoritățile de la Chișinău îl acuză de delapidarea a peste 900 milioane de lei din sistemul bancar din Moldova. Judecătorii de la Kiev au emis un mandat de arest pe 40 zile, întrucât acesta figurează și într-un șir de dosare deschise în statul vecin în care este invinuit, printre altele, de atac raider asupra sistemului energetic ucrainean.

Sursa : politics.md