Ministerul Sanatatii a finalizat ancheta in cazul intoxicatiei cu insecticide

Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina circumstanțele în care s-a intoxicat familia din satul Flocoasa, raionul Cantemir, a prezentat rezultatele anchetei, notează Noi.md.

Rezultatele au confirmat că cei trei copii s-au intoxicat cu un insecticid extrem de puternic. Decesul a survenit în urma intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic Valsafid, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate.

Utilizarea preparatului Valsafid a fost realizată de către persoane neautorizare și neinstruite, se arată în raportul Comisiei. Comisia a mai stabilit că instituțiile medico-sanitare şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt şi au întreprins măsurile necesare în acest caz.

Totodată, Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească (SAMUP) a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au anunțat despre utilizarea toxicului abia la a doua solicitare.  

La fel, Comisia a depistat că SAMUP nu a respectat întru torul cerințele ordinului Ministerul Sănătății în ceea ce privește acordarea asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase, extrem de contagioase.  Autoritățile au mai stabilit că măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte.

În acest context, Comisia a prezentat un șir de recomandări:

- Finalizarea cercetării și transmiterea dosarului Procuraturii Generale, pentru a fi traşi la răspundere cei care se fac vinovați de tragedie;

- Organizarea unei conferințe pentru discutarea cazurilor de deces în Instituțiile nominalizate, cu implicarea în calitate de reprezentanți a specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății

- Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să organizeze, de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a unor activități de informare, de profilaxie și neadmitere a intoxicațiilor cu pesticide și insecticide utilizate în sectorul agricol din localitățile rurale.

Sursa: noi.md