Militar de rang înalt, cercetat penal de procurori. A dezertat pentru a munci în AfricaUn locotenent-colonel din cadrul Comandamentului Forţelor Aeriene a Armatei Naţionale este cercetat penal pentru că a dezertat pentru a munci în Africa. Infracţiunea a fost constatată de procurorii militari în timpul unui control din oficiu, iniţiat în scopul verificării activităţilor de apărare ale Comandamentului militar. 

Potrivit procurorilor, locotenent-colonelul a profitat de sprijinul comandamentului Forţelor Aeriene ale Armatei Naţionale şi, începând cu luna august 2012, nu s-a prezentat la serviciu timp de cel puţin o lună, perioadă în care s-a deplasat în Namibia (Africa), unde a prestat servicii contra plată pentru o companie privată.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii urmează să stabilească toate circumstanţele cazului, inclusiv perioada integrală în care militarul a lipsit de la serviciu, precum şi suma exactă care i-a fost retribuită învinuitului din bugetul statului drept salariu pe durata absentării nemotivate.

De asemenea, procurorii vor investiga şi acţiunile abuzive şi neglijente ale reprezentanţilor comandamentului ierarhic-superior, care au admis şi tolerat dezertarea militarului.

Militarul riscă amendă în mărime de până la 10.000 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

Sursa : realitatea.md