Milionarul Ilan Shor, șef la Aeroportul Internaţional Chişinău

După ce acum câteva luni a devenit preşedinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii, recent, milionarul Ilan Shor a ajuns şef şi la Aeroportul Internaţional Chişinău. Se întâmplă după ce anul trecut statul a cedat controlul asupra acestor întreprinderi în condiții contestate aprig de unii experți, analiști și politicieni. Aceștia trag acum concluzii. 

Potrivit unui comunicat emis de compania rusă Avia Invest, milionarul Ilan Shor se numără printre membrii consiliului de administrare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Motivul numirii sale ar fi că una dintre companiile pe care le are în proprietate Shor închiriază mai multe spaţii în interiorul Aeroportului şi ar asigura venituri considerabile. 

Analiştii politici şi economici spun însă că această numire arată pe cine anume au favorizat autoritățile atunci când au dat aeroportul în concesiune pentru 49 de ani în cadrul unui concurs închis. La rândul lor, politicienii din opoziţie spun că tranzacția de la Aeroport a fost o hoție, iar autoritățile ar fi complici.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat acuzaţiile comuniştilor drept speculaţii, declarând că instituţiile statului ar trebui să verifice legalitatea numirii lui Shor la conducerea Aeroportului. Președintele Parlamentului, Igor Corman și prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc nu au răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt al lui Ilan Shor a refuzat să comenteze acuzațiile. 

O reacție din partea premierului Iurie Leancă nu a fost posibil de obținut, având în vedere că primul ministru a refuzat, în repetate rânduri, până și să asculte întrebarea.

Amintim că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei ruse “UK Komaks”, după ce din cursă s-au retras cinci investitori importanţi din Europa. Mai mulţi analişti au subliniat atunci că proiectul a fost destinat unei companii anume. 

Sursa : Jurnal.md