Milionarul cu salariu de 10 mii de lei; Ilan Shor nu declară nicio afacereCele cinci companii din grupul Shor, care au beneficiat de credite de 13 miliarde de lei de la Banca de Economii, nu se regăsesc în declaraţia de avere a controversatului om de afaceri, învinuit în dosarul jafului din sectorul bancar.

Mai mult, proaspătul candidat la funcţia de primar al oraşului Orhei nu indică în actele depuse la consiliul electoral de circumscripţie nici firmele Dufremol, Air Calssica sau Nobil Air, despre care anterior a declarat că-i aparţin. Comisia Naţională de Integritate va discuta subiectul săptămâna viitoare, chiar dacă o eventuală abatere constatată nu va fi neapărat sancţionată. 

Ilan Shor a declarat public, la 19 martie curent, în cadrul unei conferinţe de presă: „Confirm: companiile mele sunt Dufremol, Air Classica, Nobil Air, dar şi companiile partenere, precum Moldclassica International.”

Aceste companii despre care Shor spunea cu două luni în urmă că-i aparţin nu se regăsesc în declaraţia de avere depusă de candidatul electoral la consiliul de circumscripţie Orhei. Asta în condiţiile în care, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, cele patru firme au raportat aproape opt sute de milioane de lei drept venit din vânzări într-un singur an.

Totodată, una dintre aceste firme, Nobil Air, are şi proprietăţi impresionante – trei avioane, un Embraer Legacy 650, un Dassault Falcon 2000EX şi un Learjet 60, care potrivit site-urilor de specialitate se vând pe piaţă la preţuri ce variază între două şi 22 de milioane de dolari fiecare. 

Ilan Shor nu a indicat în declaraţia sa de avere nici cele 5 companii care, potrivit investigaţiei internaţionale Kroll, ar fi beneficiat de credite în valoare de 13 miliarde de lei de la Banca de Economii. Este vorba SRL-urile Klassica Force, Provolirom, Dracard, Caritas şi Voximar. 

În documentele prezentate la consiliul electoral de circumscripţie, Shor declară două apartamente cu o suprafaţă totală de aproape 400 de metri pătraţi, o casă de peste 200 metri pătraţi şi un teren, toate în Chişinău. Ilan Shor mai spune că are trei maşini şi o jumătate – un Bentley Continental, un Chrysler 300 S, un Gaz 2410 şi o cotă parte dintr-un automobil Toyota Runner. Controversatul om de afaceri declară şi câteva conturi bancare în care are aproximativ 100 de mii de euro, cam cât două genţi din cele pe care le preferă soţia sa, cântăreaţa din Federaţia Rusă Jasmin.

Toate astea dintr-un venit de 10 mii de lei pe lună în ultimii doi ani. Candidatul electoral declară că în 2013, dar şi 2014, an în care ocupa funcţiile de preşedinte al Consiliilor de administraţie la Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău, a câştigat în total 255 de mii de lei şi asta din funcţia de director al uneia dintre companiile sale – SRL Dufremol.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, spune că averea lui Shor va fi discutată la următoarea şedinţă a instituţiei, doar că Shor nu riscă nimic. „Deşi legea prevede o pedeapsă penală până la un an de închisoare sau 12 mii de lei amendă, în redacţia existentă ea nu prea poate fi aplicată. Nu avem nicio sentinţă de condamnare. E de vină însăşi formularea sau redacţia acestui articol care nu poate fi aplicat”, a declarat preşedintele CNI, Anatolie Donciu, pentru Jurnal TV.

Contactat de Jurnal TV, Shor nu a răspuns la telefon pentru a explica de ce nu şi-a indicat companiile în declaraţia de avere. Nici purtătorul său de cuvânt, Natalia Cheptene, nu a fost de găsit pentru o reacţie. 

Sursa : Jurnal.md