Mii de basarabeni cu cetăţenie română s-au înghesuit azi la vot

România votează. Mii de basarabeni cu cetăţenie română s-au înghesuit astăzi, la cele 21 de secţii de votare deschise de România în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale. În ciuda faptului că numărul de secţii a fost majorat în teritoriu, la Chişinău, unde ponderea alegătorilor este mai mare, numărul lor a rămas neschimbat. Astfel, încă de dimineaţă, s-au format cozi uriaşe, iar oamenii au aşteptat ore în şir pentru a mandata un nou preşedinte la Cotroceni. 

Autorităţile din România recunosc că secţiile de vot deschise în Republica Moldova sunt prea puţine, dar au o explicaţie. „În general, se ţine cont de prezenţa la vot dinainte, de la ultimele alegeri, dar ceea ce nimeni nu poate calcula este ce se va întâmpla. Faptul că sânt cozi, sigur că e păcat că oamenii stau. Bine că ne-a ajutat Dumnezeu că nu plouă, astfel ca oamenii să poată sta într-o atmosferă plăcută”, a declarat ministrul pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Unii alegători însă au aşteptat cu stoicism la cozi interminabile, întrucât, dincolo de nemulţumiri, cu toţii aveau motivaţii puternice. Cei mai mulţi speră că prin intermediul unui nou preşedinte la Cotroceni lucrurile se vor schimba în bine şi în Republica Moldova.

În total, România a organizat 21 de secţii de votare în Republica Moldova, cu opt mai multe decât la scrutinul precedent. Patru dintre acestea se află la Chişinău, dintre care două la secţia consulară, unul la sediul Ambasadei şi unul la sediul Institutului Cultural Român. Toate secţiile se vor închide la ora 21.00. În Republica Moldova locuiesc aproape 400.000 de persoane care deţin cetăţenia română. 

Sursa : jurnal.md