Mihai Ghimpu, reacție după decizia CEC de stabilire a datei referendumului: Nu poate avea loc nici în toamnă, nici la primăvarăMihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal a venit cu reacție, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a încălcat mai multe norme legale și a dat curs referendumului inițiat de socialiști și susținut de democrați, prin care se încearcă revocarea din funcția de primar al mun. Chișinău a lui Dorin Chirtoacă.

Mihai Ghimpu spune că ”CEC a demonstrat că nu este o instituție independentă, cum prevede legislația, dar subordonată guvernării (PD)”.

Președintele PL argumentează ”prin solicitarea CEC-ului adresată Oficiului Teritorial Chișinău a Cancelariei de Stat (OTC CT), privind legalitatea deciziei CMC nr. 8/2 din 12.09.2017, ”Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă”. Răspunsul OTC CT, că decizia CMC este legală, a fost luată ca bază de CEC, în detrimentul prevederilor Codului electoral, care prevede că referendumul local nu poate fi numit mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei instanței de judecată”, spune Mihai Ghimpu.

Președintele PL spune că referendumul nu poate avea loc nici în toamnă nici la primăvară, pentru că s-a depășit termenul de 45 zile, prevăzut la art. 186, aln. (2) din Codul electoral. „Prin aceste încălcări se constată că nu doar dosarele penale sunt politice, dar și decizia de azi a CEC-lui”, spune Ghimpu.

Liderul PL se arată convins că ”o dată ce decizia CMC a fost atacată în instanța de judecată, CEC era obligat să nu examineze numirea datei de desfășurarea a referendumului local, pînă la emiterea unei hotărâri de către instanța de judecată, iar un grup de deputați a sesizat Curtea Constituțională cerând declararea art. 177, aln. (2) din Codul electoral (revocarea primarilor) ca fiind neconstituțional”, ceea ce nu s-a întîmplat spune președintele PL.

În contextul evenimnetelor din ultima perioadă, Mihai Ghimpu face un APEL către locuitorii mun. Chișinău prin care îi îndeamnă să fie alături de Dorin Chirtoacă.

Sursa: realitatea.md