Merkel, după întâlnirea cu M.Sandu: Situația din RM trebuie urmărită atent de către instituțiile UEAngela Merkel este de părerea că situația din Repblica Moldova trebuie să fie privită cu atenție de către instituțiile europene. Cel puțin asta se menționează într-o postare pe facebook a Maiei Sandu care a avut o întrevedere cu Cancelarul german. Declarația ar fi fost făcută în cadrul unei unei reuniuni a Partidului Popular European (PPE) ce a avut loc joi la Bruxelles.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu dă alte detalii despre discuțiile cu Merkel, menționând doar faptul că a vorbit despre problemele Republicii Moldova și despre ce pot face partenerii externi pentru asigurarea parcursului democratic al republicii. 

Vom aminti că Maia Sandu a efectuat o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit cu președintele Partidului Popular European (PPE) – Joseph Daul, cu Donald Tusk – Președintele Consiliului European și cu Johannes Hahn – Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere. Din subiectele abordate acolo, președinta PAS pomenește în mod special de sistemul electoral.

La fel vom aminti că zilele acestea, la Bruxelles a fost și președintele PD, Vlad Plahotniuc însoțit de premierul Pavel Filip și de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Cei trei au avut întrevederi comune cu europarlamentari din diferite familii politice, iar premierul și speakerul au avut întâlniri și cu conducerea mai multor instituții europene. 

Unii au încurajat autorităţile Republicii Moldova să ia în consideraţie toate recomandările Comisiei de la Veneţia. Alții au menţionat faptul că în ultimul an şi jumătate în Republica Moldova au avut loc progrese în mai multe domenii, dar este necesar de continuat eforturile privind combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economică a țării. Donald Tusk a salutat angajamentul constant al Republicii Moldova față de proiectul european şi a încurajat acţiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în scopul garantării ireversibilităţii acestuia. Din partea PPE, cei trei demnitari moldoveni s-au văzut cu mai mulți europarlamentari, dar și cu președintele grupului PPE din Parlamentul UE, Manfred Weber. Acesta a declarat că  “Pe masa mea nu am obiecții față de activitatea Guvernului Filip și, respectiv, nu vă critică nimeni aici, așa că recomandăm să nu provocați spiritele și acasă”.

Sursa: deschide.md