Mediul academic trage alarma: Fusu pune pedagogia în pericol!Opinii contradictorii în sistemul de învățământ. Unii reprezentanți ai mediului academic, acuză Ministerul Învățământului că ar dori să lichideze specialitatea de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.

Potrivit lui Veceslav Ioniță, Ministerul Educației a reușit să introducă pe ordinea de zi a Guvernului un document prin care încearcă să lichideze sistemul de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee. Ioniță a menționat că acesta este defapt alt document care s-ar fi discutat 8 luni de zile în spațiul public și a fost plasat pe site-ul Ministerului.

„Se încearcă o manipulare grosolană, statul va cheltui în continuare sute de milioane de lei pentru a pregăti diferite specialități, dar lichidăm ceea ce real avem nevoie și care este obligația directă a statului, profesorii. O altă manipulare ar fi optimizarea cheltuielilor, ceea ce nu este adevărat. Vom cheltui mai mulți bani pentru a pregăti un specialist în domeniu să predeie unui copil, iar în aceste condiții riscăm în general să rămânem fără cadre didactice competente”, a menționat Veceslav Ioniță în cadrul Unei conferințe de presă. 

Reprezentanții mediului academic au afirmat că nu cunosc cine a venit cu inițiativa de a lichida specialitatea de pregătire a profesorilor, în condițiile în care mai mult de 350 de academicieni, conferențiari, doctori în științe, profesori și chiar deputați au semnat o petiție care au prezentat-o primului ministru și presedintelui Parlamentului prin care își exprimă indignarea privind acest aspect.

Potrivit organizatorilor acest document vine în condradicție cu legea învățământului care presupune ca instruirea în Republica Moldova să fie realizată pe niveluri de instruire și cicluri, în acord cu clasificarea internațională standart. Astfel, pentru un an de studiu în instruire psiho-pedagogică este insuficientă pentru a forma cadre didactice înalt calificate.

Sursa: deschide.md