Medicii au primit SALARII MAJORATE de până la 9.000 de leiMedicii au primit salarii mai mari cu peste 20 la sută în a doua jumătate a anului trecut, datorită indicatorilor de performanță, stabiliți de Ministerului Sănătății. În acest sens, statul a cheltuit un miliard şi jumătate de lei, cu peste 25 la sută mai mult decât în 2015. Cele mai mari lefuri au fost ridicate de medicii de familie – până la 11 mii de lei, iar  asistenții medicali din policlinici au un salariu minim de 5.600 de lei. 

Violeta Cuşnir este medic rezident la Spitalul Clinic Republican. Tânăra este în anul doi de specializare. Posibilitatea de a primi un salariu mai mare, pe lângă bursa de 1.100 de lei, îi permite să aibă mai multă liberate financiară.

“A fost o emoţie pozitivă în momentul în care am depistat salariul majorat. Şi eu cred că această reformă a fost foarte bine pusă la punct momentul în care entuziasmul tinerilor cam se epuizează, pentru ei este esenţial o majorare şi bineînţeles că suntem bucuroşi”, a spus Violeta.

Nadejda Chiriliuc este anestezist la Institutul de Cardiologie de şapte luni. Ea spune că salariul de peste 5.000 de lei şi reformele din domeniul sănătăţii îi vor ţine acasă pe tinerii specialişti:

“Desigur salariile noastre încă ar trebui să crească după preţurile care sunt. Dar după ridicarea care a fost tot e mai bine. Cred că mult mai multe persoane rămân în ţară să lucreze după ce s-a majorat salariul”.

Medicii cu o experienţă de peste 20 de ani din spitalele republicane și municipale au ridicat până la 9.000 de lei. Printre ei este şi chirurgul Alecu Garaba, care spune că acum simte că este răsplătit pentru meritele sale.

“Diferenţa de salariu am simţit-o mai mult în ultimii doi, trei ani. Dacă e să luăm în cifre, primele salarii timp de vreo 10-15 ani au fost în jurul la 4-5 mii de lei. Clar că era puţin pentru un chirurg. Acum ultimi doi-trei ani s-a mărit evident cu vreo două mii jumate, trei mii. E îmbucurător”, a precizat Alecu Garaba, medic chirurg Spitalul Clinic Republican.

De salarii mai mari au beneficiat şi medicii din spitalele raionale. Acolo, leafa unui specialist a ajuns până la opt mii de lei, iar cea a asistenților medicali de 4.500 de lei.

“Noi ne-am propus prin strategia de dezvoltare a resurselor umane să acţionăm pe câteva paliere concomitent. Unul din ele care rămâne la ordinea de zi este asigurarea creşterii continuă a salariilor şi creşterea acestor salarii trebuie să aibă loc cu un tempou mai mare decât creşterea preţurilor sau a altor costuri la utilităţi”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

De asemenea, pentru indicatorii de performanță, angajații instituțiilor medicale beneficiază de un adaos de cel puțin 15 la sută din salariul de funcție. Potrivit reprezentanţilor din cadrul ministerului, în urma majorării salariilor pentru lucrătorii medicali, numărul petiţiilor scrise de pacienţi cu privire la calitatea prestării serviciilor au scăzut considerabil.

Sursa: publika.md