majoritatea-localurilor-se-conformeaza-legii-anti-tutun-unele-avand-mai-multi-clientiMajoritatea localurilor din Chișinău și Bălți se conformează legii anti-tutun, în rezultat, unele înregistrează o creștere a numărului de clienți.

Este concluzia principală a unui studiu efectuat în rândul a peste 200 de cafenele, baruri și restaurante din Chișinău și 30 din Bălți de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, și prezentat, astăzi, într-o conferință de presă.

În doar 4% dintre localurile monitorizate, la intrare, nu era prezent semnul de interzicere a fumatului. În 8%, în orele de vârf se fuma în încăpere. Totodată, în 20 de localuri personalul a spus că se poate fuma, iar în cazul a 1/3 dintre localuri, angajații acestora au spus că fumatul este strict interzis.

Ghenadie Țurcanu, coordonator la Centrul pentru Politici în Sănătate, a dezmințit zvonul precum că localurile ar înregistra pierderi, odată cu adoptarea legii anti-tutun.

“Localurile rămân la același nivel ori chiar își cresc veniturile, pentru că, odată cu interzicerea fumatului, în localuri vin mai mulți clienți, care nu mai sunt deranjați de fumul toxic de țigară. În localurile de alimentație publică din R. Moldova activează, oficial, 10.000 de angajați. Înainte să intre în vigoare legea anti-tutun, acești tineri erau impuși să lucreze în condiții nocive, a subliniat Țurcanu.

În cadrul aceleiași monitorizări s-a constatat că în două localuri se promovează fumatul, iar personalul de acolo a spus că nimeni nu le-a explicat ce prevede legea anti-fumat.

În urma încălcărilor depistate, au fost întocmite 20 de sesizări, 18 au fost trimise Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, iar două – celui din Bălți, fiind aplicate amenzi de minim 7.000 de lei.

Legea tutunului a fost aprobată de Parlament în mai, anul trecut. Peste un an a intrat în vigoare prevederea care interzice fumatul în locuri publice.

Legea anti-tutun a fost implementată și în România, în acest an, iar în Rusia — cu 10 ani în urmă. De asemenea, în regiune, aceasta funcționează în Ucraina și Turcia.

Sursă: RTR Moldova