Mai putina birocratie. Politistii nu vor interveni in cazul accidentelor minore

Conducătorii auto salută proiectul aprobat de Guvern, care prevede că şoferii implicaţi în accidente rutiere minore vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă cu cei păgubiţi, fără implicarea inspectorilor de patrulare. Ei spun că astfel vor economisi timp, pentru că nu vor fi nevoiţi să bată drumul la poliţie. 

Potrivit documentului aprobat de Guvern, şoferii vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă doar în cazul accidentelor în care sunt implicate două maşini. Ei vor trebui să dispună de poliţă de asigurare obligatorie sau de Carte Verde.

Conducătorii auto vor trebui să facă poze cu maşinile avariate şi să  informeze compania de asigurări. Cei mai mulţi dintre şoferi apreciază schimbările. 

Şeful IGP susţine că, acum, inspectorii de patrulare vor ajunge mai repede la accidentele grave, întrucât numărul solicitărilor se va reduce considerabil. În fiecare an, în ţară se înregistrează peste 11 mii de accidente rutiere neînsemnate, iar cheltuielile suportate de poliție pentru documentarea acestora se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei.

“Vom pune accent pe chemările, unde sunt consecinţe grave. Acolo, unde cetăţeanul are nevoie de noi repede şi calitativ să intervenim”, a afirmat şeful IGP, Aleandru Pînzari.

Reprezentanţii companiilor de asigurări spun însă că, în urma acestor schimbări, vor creşte cheltuielile pe care vor trebui să le suporte. Şi asta pentru că vor angaja persoane, care se vor deplasa la locul accidentelor. Proiectul aprobat de Guvern are însă şi unele avantaje, susţin asiguratorii. Ei spun că vor înţelege mai uşor dacă clientul lor este sau nu vinovat.

“Va fi simplu în cazul în care ne vom deplasa la faţa locului. Va fi simplu de constatat cine este vinovat de comiterea accidentului rutier”, a menționat şeful departamentului juridic al unei companii de asigurări, Oleg Boian.

Conducătorii auto implicaţi în astfel de accidente nu vor primi amenzi. Ei vor trebui doar să plătească o taxă de asigurare a vehiculului mai mare pentru anul următor. Proiectul urmează să fie examinat şi de Parlament.

Sursa: prime.md