Mai mult de jumătate din exporturile Moldovei sunt îndreptate spre UE

În perioada ianuarie-august, Moldova a exportat mărfuri de 1,552 miliarde de dolari, volum superior celui realizat în perioada similară din 2013. Totodată, în această perioadă am importat mărfuri în sumă de 3,406 miliarde de dolari, mai puțin cu 3,1% decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au constituit 810 milioane de dolari, cu 15,8% mai mult faţă de ianuarie-august 2013. Astfel, exporturile în UE deţin o cotă de 52,2% în total exporturi. Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 32,9%, mai mici cu 16,4% comparativ cu ianuarie-august 2013. Valoarea totală este de 510,6 de miliaone de dolari.

Astfel, s-au majorat livrările către Italia, Germania, Belarus, Elveţia, România, Bulgaria, Franţa, Olanda, Austria, Spania, etc. Totodată, s-au diminuat exporturile către Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina, Polonia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Noua Zeelandă.

În același timp, cifra mărfurilor importate Uniunii Europene a fost de 1,687 miliarde de dolari, deţinînd o pondere de 49,5% în total importuri. Iar importurile de mărfuri provenite din ţările CSI au avut o valoare de 919,6 de milioane de dolari, care echivalează cu o cotă de 27,0% în total importuri.

S-au micşorat livrările din Ucraina, Turcia, Federaţia Rusă, Belarus, Israel, Bulgaria , Austria, Franţa. Totodată, au fost înregistrate creşteri la importurile din România, Germania, Italia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Elveţia, Statele Unite ale Americii ș.a.

Sursa : realitatea.md