Lupu, Ghimpu și Filat Astăzi începem să elaborăm Acordul coalițieiLiderii celor trei formațiuni politice pro-europene care negociază crearea unei coaliții de guvernare au declarat după întrevederea de aseară că de azi un grup de lucru separat va începe elaborarea acordului viitoarei coaliții, dar și programul de guvernare al viitorului Guvern. 

De mâine vom intra în acțiune directă la nivel de formalizare a înțelegerilor pe care le-am avut până acum. Ceea ce ține de nume care probabil prezintă mai mult interes decât noțiunile generale, veți începe să aflați în scurt timp”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.

Totodată liberal-democratul a mai spus că se impune și o reformă în structura Guvernului însă ”în față stă reforma administrației publice centrale care ar fi o acțiune mai mult de formă decât de conținut. Implementarea ei va presupune și o structură a Guvernului mult mai funcțională. Aceeași reformă ar presupune și redimensionarea instituțiilor sub control parlamentar la fel ca și reforma administrativ-teritorială”. 

După cum anunța Deschide.MD mai devreme, un subiect cheie care s-a discutat astăzi a fost procedura de alegerea a președintelui. În acest sens, liderul Mihai Ghimpu a declarat că cel mai bine ar fi să se organizeze un referendum cu privire la modificarea Constituției, astfel încât șeful statului să fie ales cu 51 de voturi. 

Despre aceeași eventuală soluție a vorbit și liderul PLDM, Vlad Filat, care a mai spus că modificarea Constituției în Parlament este mai puțin posibilă.

Liderul PD a lăsat de înțeles că atîta timp cât nu este identificat mecanismul de alegerea a președintelui nu are rost să discuți despre candidaturi la această funcție. Totuși, atunci când se va ajunge la un consens, cu siguranță se vor dicuta și nume concrete chiar dacă mandatul actualului președinte expiră în primăvara lui 2016.

Sursa : deschide.md