Locuitorii sectorului Rascani se pot lauda cu prima trecere de pietoni fosforescenta din Capitala

Locuitorii sectorului Râşcani se pot lăuda cu prima trecere de pietoni fosforescentă din capitală. Aceasta se află pe bulevardul Moscovei şi poate fi văzută şi zi, şi noapte. Iniţiativa îi aparţine pretorului de sector, care a fost susţinut de către reprezentanţii unei companii româneşti, care au amenajat trecerea gratuit.

Pretorul sectorului Râşcani din Capitala, Nicolae Balaur, spune că ideea unui marcaj fosforescent în Chişinău i-a venit într-o doară, în timp ce trăgea cu ochiul la un site specializat românesc.

„Am scris pe site-ul lor cine sunt, ce reprezint şi ce teritoriu administrez şi dacă au posibilitatea să vină în Republica Moldova să implementeze, să facă o carte de vizită. Trecerea aceasta de pietoni o fac din contul lor numai să vedem termenul de garanţie. Ei sunt gata chiar şi sensul giratoriu care este în spatele meu ilumineze cu baterii solare”, a spus pretorul sectorului Râşcani, Nicolae Balaur.

Bicarbonatul, materialul de ultimă generaţie, folosit la desenarea benzilor, are o garanţie de minim doi ani, faţă de vopseaua obişnuită, care are un termen de valabilitate este de doar şase luni.

„Sunt investiţii, dar nu atât de mari încât să ne lipsim oraşul de un asemenea dar. Costul proiectului este de 1500 de euro. Timp de doi ani, cu siguranţă, marcajul va fi mereu vizibil. În doar 20 de minute, fâşia e uscată”.

Muncitorii au avut nevoie de nici două ore pentru a finaliza lucrarea.

Cei mai încântaţi de marcajul fosforescent sunt pietonii.

„Nu se vedea, efectiv nu se vedea şi atunci e foarte bine să se facă. Ţine de securitatea noastră şi cu siguranţă şi poliţia va avea mai puţin cazuri, accidente”.

Şi şoferii spun că astfel de marcaje ar trebui să apară în tot oraşul.

„Va fi super aşa, acum la moment nu se vede nimic absolut, nici oamenii câteodată seara nu îi vedeam. Da dacă va fi luminoasă va fi super”.

Pretorul sectorului Râşcani îşi propune ca şi alte străzi din aria pe care o administrează să aibă marcaje fosforescente.

Sursa: canal2.md