Lituania adoptă moneda unică europeană de la 1 ianuarie 2015

Lituania speră că aderarea la zona euro, de la 1 ianuarie 2015, va mări gradul de siguranță al țării aflată în imediata apropiere a Rusiei și a turbulențelor dintre statul moscovit și Ucraina. Populația se teme însă că aderarea la moneda unică va duce la creșterea prețurilor.

Anul 2014 a fost marcat de intervenția Rusiei în Ucraina, cea mai mare amenințare pentru statele baltice de la ruperea acestora de Uniunea Sovietica de acum aproape 25 de ani. Avioanele de luptă NATO au escortat în acest an de 150 de ori aeronave de război rusești care zburau la granița statelor baltice, de trei ori mai mult decât anul trecut, potrivit Ministerului Apărării lituanian, scrie channelnewsasia.com, citat de Money.ro.

“Trebuie să recunosc faptul că temerile privind securitatea națională au fost unul dintre motivele care a dus la susținerea adoptării euro de către populație”, a declarat ministrul de finante Rimantas Sadzius. Acesta consideră că trecerea la euro este al treilea cel mai important pas în obiectivul Lituaniei de a se intregra în comunitatea vest europeană, după aderarea la UE și NATO în 2004.

Potrivit unui sondaj publicat în luna noiembrie de Banca centrală a Lituaniei, aproximativ 53% dintre cei trei milioane de lituanieni sunt favorabili trecerii la euro, în timp ce 39% se opun. Odată cu abandonarea monedei sale naționale, litas, Lituania va deveni a 19-a țară membră a zonei euro, în condițiile în care celelalte două state baltice, Estonia și Letonia, au aderat la zona unică în 2011, respectiv 2014.

Rimantas Sadzius spune ca preturile nu ar trebui sa urce cu mai mult de 0,2% – 0,3% dupa trecerea la moneda europeana. Spre deosebire de zlotul polonez, care evolueaza liber, litasul este legat de euro incepand din 2002, ceea ce inseamna ca depinde de Banca Central Europeana (BCE).