LIDERUL GRUPULUI SOCIALIŞTILOR DIN PARLAMENTUL EUROPEAN A ÎNDEMNAT PREŞEDINTELE ROMÂNIEI SĂ SE ABŢINĂ DE LA AMENINŢĂRI LA ADRESA MOLDOVEI

Liderul grupului socialiştilor din Parlamentul European, social-democratul austriac Hannes Swoboda, l-a îndemnat pe preşedintele României, Traian Băsescu, „să se abţină de la ameninţări la adresa Republicii Moldova”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând presa română, despre aceasta parlamentarul european a declarat luni, 17 februarie, aflându-se la Bucureşti.

„Este foarte curios că, în vremuri în care Moldova este în dificultate, el vrea, mai mult sau mai puţin, să înghită Moldova. În prezent, Moldova se confruntă cu două riscuri, unul este Rusia, celălalt preşedintele Băsescu”, a declarat Swoboda.
Criticându-l pe Băsescu pentru îndemnurile de a alipi Moldova acesta a spus că „actualmente Moldova necesită respectarea suveranităţii sale, de solidaritate împotriva presiunii ruseşti ”.

„Cred că autorităţile moldovene, în special guvernul, sunt responsabile pentru viitorul ţării. Oferim Acordul de Asociere şi Moldova vrea să-l semneze şi orice alte intervenţii inoportune, care creează probleme nu sunt binevenite”, a spus parlamentarul.

Oficialul a subliniat că anume aceasta „mesajul pe care Traian Băsescu ar trebui să-l respecte”.

„Există un proverb în germană: „A vorbi este de argint, a tăcea este de aur”. Mulţi oameni preferă aurul, dar domnul Băsescu preferă argintul. Cred că moldovenii ar prefera şi ei aurul din partea lui Băsescu”, a spus Swoboda.

„INFOTAG” precizează: În decursul ultimelor luni Băsescu în repetate rânduri s-a pronunţat pentru aderarea Republicii Moldova la România, subliniind că „acesta trebuie să devină un proiect naţional al României – la fel cum a fost aderarea la NATO sau Uniunea Europeană”. Aceste declaraţii au generat nemulţumiri la Chişinău – nu doar în rândurile opoziţiei, dar şi a Coaliţiei de guvernare. Preşedintele parlamentului, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă au calificat afirmaţiile domnului Băsescu drept „inportune”, subliniind că „acestea împiedică cursul integrării europene a Republicii Moldova”.
În ultimele luni preşedintele României comunică la Chişinău doar cu preşedintele Nicolae Timofti şi liderii Partidului Liberal. Totodată, autorităţile Republicii Moldova nu colaborează cu Băsescu, ci cu oponenţii săi din guvern. Vineri, la Chişinău din nou vine cu o vizită prim-ministrul României, Victor Ponta, care este principalul oponent politic al lui Băsescu.