Liberalizarea pietei carburantilor. Autoritatile le permit petrolistilor sa decida singuri pretul dar cu anumite conditii

Autoritățile le permit petroliștilor să decidă singuri prețul carburanților, dar cu anumite condiții. Rentabilitatea nu trebuie să depășească 10 la sută din cifra de afacere, iar în cazul unor înțelegeri de cartel importatorii de petrol pot rămâne fără licență de activitate. Potrivit noii metodologii, petroliștii vor putea modifica prețul carburanților oricând. Important este să nu uite să notifice și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 

“Liberalizarea înseamnă o concurenţă. În cadrul unei liberalizări reale, eu cred că această concurenţă trebuie să fie vizibilă şi pe panouri. Dacă vor exista situaţii când toate companiile vor aplica aceleaşi preţuri, cum este şi în prezent, atunci vom fi nevoiţi să revenim la deciziile pe care le adoptăm”, a afirmat directorul ANRE, Eugen Carpov.

Petroliştii cred că această modificare va liberaliza piaţa şi va crea mai multă concurenţă, fenomen care alimentează și reducerea preţurilor.

“Această rată a rentabilităţii ne aranjează. Dar, vrem ca toţi să înţeleagă că noi nu o vom păstra mereu de zece procente. Noi aici ne apărăm toţi interesele, dar între noi este o foarte mare concurenţă, noi oferim reduceri, ne luptăm pentru fiecare litru vândut”, a menţionat directorul reţelei de staţii PECO, Feyruz Isayev.

Reprezentanţii ANRE spun că au decis să revină la o metodologie de calcul valabilă până în 2016, motivând că intervențiile statului contravin economiei de piață.

“Am revenit la o practică anterioară de formare a preţurilor, atunci când toată responsabilitatea se pune pe operatorii din piaţă. Noi încercăm să găsim acel echilibru, care de fapt, se regăseşte în acest regulament. Obiectivul nostru este să avem acea posibilitate de manevră”, a comunicat directorul ANRE, Octavian Calmîc.

În prezent, un litru de benzină se vinde cu 19 lei şi un bănuţ, iar motorina cu 16 lei şi 89 de bani. Preţurile la benzină, motorină şi gaz lichefiat vor fi calculate după nouă metodologie după publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Sursa: canal3.md