Leul moldovenesc s-a APRECIAT cu 23la suta fata de dolar in ultimii 2,5 ani. Ce se va intampla cu valuta nationala pana la ALEGERILE parlamentare

Leul moldovenesc s-a apreciat cu 23 la sută față de dolar și cu 15% față de euro în ultimele 32 de luni. Analistul economic Veaceslav Ioniță a încercat să explice ce se va întâmpla cu valuta națională în următoarele șapte luni, până la alegerile parlamentare din februarie 2019.

„Leul moldovenesc se apreciază continuu timp de 32 de luni consecutiv, începând cu ianuarie 2016. Față de USD leul s-a apreciat cu 23%. De la 20,31 Lei/USD în ianuarie 2016, până la 16,53 lei/USD în prima săptămână din august 2018. În această perioadă leul s-a apreciat față de Euro cu 15% – de la 22,08 Lei/Euro, până la 19,22 Lei/Euro”, spune Ioniță.

Acesta explică că, în perioada anilor 2014-2015, cererea netă de valută a fost cu 800 de milioane de dolari mai mare decât oferta, fapt ce a dus la deprecierea valutei naționale. În primul trimestru din 2016 cererea și oferta de valută s-a echilibrat la nivel de 1,76 de miliarde USD în valoare anuală. „În perioada 2016-2018 (trimestrul II), oferta netă de valută a fost cu 665 de milioane USD mai mare decât cererea. Această situație s-a datorat creșterii mai accelerate a ofertei din partea persoanelor fizice, decât a cererii de valută din partea persoanelor juridice. Această ofertă excesivă a dus la aprecierea valutei naționale”.

Veaceslav Ioniță a precizat că în 2018 presiunea pe piața valutară a scăzut considerabil, iar acest lucru s-a întâmplat datorită creșterii mai accelerate a cererii, în special în trimestrul II. Atunci cererea de valută a atins nivelul record de 546 de milioane USD, comparativ cu media de 400 de milioane USD din ultimii 2,5 ani. „Piața valutară în trimestrul II din 2018 a avut un comportament atipic perioadei 2015-2017 și a fost asemănătoare trimestrului II din 2014 înainte de alegeri”.

Economistul a încercat să prognozeze ce va fi mai departe și cum ar trebui să procedeze populația. „Ce va fi mai departe? Greu de prognozat, pentru că vom asista la două fenomene cu efecte diametral opuse. E vorba de Legea privind amnistia capitalului, care cel mai probabil va genera noi intrări de valută în piață și creșterea ofertei de valută. De asemenea, experiența ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piață și creează o cerere ridicată. Tind să cred că aceste două fenomene diametral opuse se vor compensa una pe alta și pe final nu vom asista la perturbații majore pe piața valutară. În opinia mea, leul moldovenesc, până la alegeri, va avea o rată stabilă cu o ușoară înclinație de apreciere față de dolar și Euro”, a conchis fostul deputat.

Leul moldovenesc s-a APRECIAT cu 23la suta fata de dolar in ultimii 2,5 ani. Ce se va intampla cu valuta nationala pana la ALEGERILE parlamentare

Sursa: ziarulnational.md