Legea care transformă Moldova în paradis pentru șoferiDe mai bine de șapte luni Moldova este un fel de paradis pentru șoferii care își cumpără mașini înmatriculate în străinătate, dar circulă cu ele în țară. Nu mai există termene limitate de ședere, nici obligativitatea de a vămui vehiculele.

Important este doar ca proprietarii automobilelor să achite anual costul vinietei. Din această cauză economiştii spun că, până acum, statul a pierdut zeci de milioane de lei. 

Andrei Istrati și-a cumpărat acest Mercedes din Olanda, l-a înmatriculat în Bulgaria iar acum circulă cu el în Republica Moldova.

“Prețul final până în Moldova a fost de 3.200 de euro, ce ține de toate actele pe care le-am făcut în Bulgaria”, a declarat proprietarul mașinii. 

Dacă Andrei ar fi înmatriculat mașina în țară, ar fi plătit de două ori mai mult.

“50% economie plus am câteva avantaje ce ține de cartea verde care în Europa variază între 90 și 250 de euro pe când în Moldova costă 8.000, 400 de euro pentru un an”, a mai spus Andrei Istrati.

Potrivit datelor Serviciului Vamal în ultimele opt luni au fost eliberate peste 15 mii de viniete cu perioada de maximă valabilitate. Din vânzarea lor statul a obținut peste 14 milioane de lei. 

“Asta ar însemna defapt că cam acesta este numărul de mașini care intenționează să circule în Republica Moldova permanent”, a spus directorul de programe “Expert-Grup”, Dumitru Budeanschi.

Dacă în ţară au rămas cel puţin jumătate din cele 15 mii de automobile pentru care s-ar fi procurat vinieta de lungă durată, atunci statul ar fi obținut aproape 200 de milioane de lei.
Totodată, din cauza scăderii numărului de mașini vămuite, bugetul a pierdut alte 74 de milioane de lei, care ar fi putut fi obţinute din plata accizelor.

“Este foarte straniu ca atunci când renunți la procedura de accizare a automobilelor importate să obții mai mulți bani în buget. Prin ce? Prin vinieta care costă 20 de ori mai ieftin pe an. Probabil s-a introdus o partidă semnificativă care s-a introdus în preajma alegerilor”, a spus directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă.

Sunt și alte riscuri pe care le implică noua lege.

“Autorul face referință că proiectul este elaborat întru ajustarea legislației naționale la cea comunitară europeană, expertul a încercat să identifice acele norme care sunt în concordanță cu legislația europeană însă nu le-am putut identifica”, a spus șeful de secție de la Centrul Național Anticorupție, Vadim Curmei.

Reprezentanţii Ministerului Finanțelor au declarat că deocamdată nu comenteazăacest subiect.

Sursa : Publika.md