Legea ANTIFUMAT, votată în lectură finală Fumatul în spaţiile publice şi ţigările cu arome, interzise în MoldovaProdusele de tutun care conţin arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi ţigările slim vor fi interzise în Republica Moldova. Fumătorii riscă sancţiuni ce variază între o mie şi zece mii de lei, dacă vor fuma în locuri publice, în transport sau în încăperi fără ventilare. 

Pachetul de legi antitutun a fost adoptat astăzi în lectura a doua de Parlament cu votul a 69 de deputaţi. Este vorba despre mai multe amendamente la legea cu privire la tutun, dar şi la Codul Contravenţional.

Proiectul de lege interzice fumatul în toate spaţiile publice, în special în transport, staţii de aşteptare, stadioane, terenuri de joacă pentru copii, instituţiile medicale şi de învăţământ. Nu va fi permis fumatul nici la balcoane şi nici în maşini dacă în preajmă sunt copii. Pentru cei care vor încălca aceste prevederi, autorităţile vor impune sancţiuni ce variază între 1000 şi 3000 de lei, pentru persoanele fizice, sau până la 10 mii de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere care vor admite aceste vicii. 

Potrivit proiectului de lege, gheretele care vând produse din tutun trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri una faţă de alta şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.

Totodată, între orele 22:00 şi 8:00, se interzice comercializarea produselor din tutun şi a produselor care conţin nicotină în unităţi de comerţ. Va fi interzisă şi vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianţii fiind obligaţi să verifice vârsta persoanei. 

Este interzisă şi comercializarea ţigărilor slim, a produselor de tutun care conţin arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi alţi aditivi. Ministrul Sănătăţii afirmă că ţigările aromatizare conţin substanţe toxice care afectează sănătatea oamenilor mai mult decât tutunul. Acestea creează impresia că produsul prezintă un pericol redus. 

Se impun interdicţii şi la comercializarea on-line, dar şi la vânzarea tutunului prin aparate, precum şi expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Potrivit statisticilor, 51 la sută din populaţia adultă a Republici Moldova este fumătoare, fapt ce poziţionează ţara noastră pe primele locuri din Europa. 62 la sută dintre fumători au început să fumeze până la vârsta de 19 ani şi 90% până la vârsta de 25 de ani. În ultimii ani a crescut şi procentul de femei care fumează din cauza orientării marketingului produselor din tutun asupra femeilor.

Produsele din tutun conţin peste 4 mii de compuşi chimici dintre care 480 sunt toxici, iar 70 sunt cancerigeni. Expunerea la fumul de tutun provoacă diferite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, creşterea riscului orbirii şi a impotenţei, reducerea fertilităţii, impact asupra copilului nenăscut, etc.

Consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun este al doilea factor din zece factori de risc care contribuie la povara bolilor printre bărbaţi în Republica Moldova şi al şaptelea printre femei. Astfel mii de persoane în RM suferă de una sau mai multe din cele şase categorii principale de boli asociate cu fumatul: bronşite, boli pulmonare, accident vascular cerebral, infarct, astm, cancer pulmonar, de pancreas, esofag şi stomac.

Studiile arată că circa 50% dintre fumătorii din Moldova mor prematur, iar decesul survine în medie cu 14 ani mai devreme.

Sursa : Jurnal.md