LEGE DURA soferii prinsi beti crita la volan vor ramane fara permis pentru patru ani

Băutura la volan îi va lăsa imediat pe şoferi fără carnet de conducere. Proiectul de lege care prevede sancţiuni mai dure pentru conducătorii auto cheflii a fost avizat astăzi de Comisia juridică a Parlamentului şi urmează deja să fie dezbătută în plen. Potrivit documentului, şoferii care vor fi prinşi beţi criţă la volan vor rămâne fără permis pentru patru ani, iar pentru a-l obţine din nou, vor trebui să meargă REPETAT la şcoala auto.

De asemenea, în locul amenzilor, poliţiştii îi vor obliga pe şoferii chercheliţi să măture străzi sau chiar să lucreze la morgă sau cimitire.

“Noi propunem să excludem pedeapsa sub formă de amendă din Codul penal. Acum va fi munca neremunerată ca fiind o consecință mai gravă”, a spus reprezentantul INP, Veaceslav Sîrbu.

“Această muncă în folosul comunității cred că ar trebui să fie obligatorie întotdeauna și probabil expres de a prevedea această muncă, așa cum a fost ideea să muncească în cimitir, la morgă”, a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Pentru a perfecta un permis nou, șoferii vor fi obligați să participe şi la programul de probațiune al Inspectoratului Naţional de Patrulare. Cursul, care cuprinde 20 de ore, îi va costa pe șoferi patru mii de lei. 

“Persoanelor li se va aduce la cunoștință care sunt consecințele, exemple de accidente rutiere cu săvârșirea mijloacelor de transport a șoferilor în stare de ebrietate. Totul va fi desfășurat în scopul ca persoana să nu mai dorească să urce la volan în stare de ebrietate”, a spus reprezentantul INP, Veaceslav Sîrbu.
În rând cu aceste prevederi, unii deputați au propus să fie înăsprită și pedeapsa pentru cei care nu se opresc la semnalul inspectorilor de patrulare. 

“Sunt foarte multe cazuri când pentru a evita răspunderea penală pentru consum, el se eschivează, fuge de la fața locului și chiar dacă el ulterior el este prins atunci sancțiunea pentru neoprire este mult mai mică”, a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Documentul mai prevede ca mașina șoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială contra unei plăți de 250 de lei, iar fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcție de tipul autovehiculului.

Sursa: publika.md