Lefuri mai mari pentru procuroriDupa judecatori si procurorilor le vor creste lefurile. Salariile acestora vor constitui 90 la suta din cele ale magistratilor.

Aceasta ajustare este inclusa in proiectul de lege privind reformarea procuraturii. Document, care recent a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de la Venetia. Legea ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor. In prezent, salariul impozitat al unui procuror incepator este de 4 mii de lei, iar ca sa ajunga la 90 la suta din leafa unui judecator, acesta ar trebui sa se dubleze, ajungand pana la aproape 8 mii de lei.

Vlad GRIBINCEA, SEF, GRUPUL DE LUCRU: “Un procuror de la procuratura generala va avea ca coraportare un salariu al judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie cu o vechime comparabila. Cu un salariu de 5-6 mii de lei pentru un procuror e greu de vorbit de eficienta procuraturii si lupta impotriva coruptiei.”Documentul mai prevede ca procurorul general sa fie numit de seful statului la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor si nu de Parlament, asa cum este in prezent. Cei drept, nu se stie deocamdata cand se va intampla acest lucru intrucat, pentru asta trebuie sa fie modificata Constitutia. 

Vladimir GROSU, MINISTRUL JUSTITIEI: “In linii generale, implementarea acestei reforme este posibila si fara modificarea Constitutiei. Cu exceptia numirii procurorului general, tot restul nu necesita modificari de constitutie.”Vlad GRIBINCEA, SEF, GRUPUL DE LUCRU: “Revocarea din functie a Procurorului Genral nu va fi posibila. Procurorul general isi va inceta mandatul in cazul in care va fi cercetat penalsau daca va depune cerere si nu cum este acum, deputatii nu sunt multumiti de activitatea lui.”

Noua lege care prevede reformarea procuraturii ar urma sa le ofere procurorilor mai multa independenta, astfel ca acestia sa nu fie influentati politic.Vladimir GROSU, MINISTRUL JUSTITIEI: “La luarea deciziilor sa nu I se dicteze la fiecare pas de catre careva procurori superiori, dar procurori superiori pot fi foarte multi.”

Ministrul Justitiei este convins ca noua lege cu privire la procuratura va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016. Aceasta face parte din reforma justitiei, pentru care, Uniunea Europeana va veni cu un suport financiar de 60 de milioane de euro pana in 2016. Anul trecut, tocmai din cauza ca nu s-a reusit reformarea procuraturii, Republica Moldova a ratat aproape 2 milioane de euro din prima transa de 15 milioane acordata de UE.

Sursa : ProTV.md