Leancă: Sperăm că guvernarea a fost trezită la realitateMesajele transmise de oficialii UE în cadrul reuniunii Consiliului de asociere arată că nivelul de încredere în guvernarea de la Chișinău este minim, consideră liderul PPEM, Iurie Leancă.

Politicianul a salutat poziția exprimată de UE privind condiționarea asistenței financiare acordate Republicii Moldova.

„Sperăm că și discuțiile cu parlamentarii europeni i-au trezit la realitate și i-au adus cu picioarele pe pămînt, luînd în considerație aprecierile despre un progres deosebit în care s-au lansat săptămîna trecută guvernanții de la Chișinău. Vom monitoriza și vom sprijini presiunea UE asupra guvernării pentru a o responsabiliza și a o determina să renunțe la practici vicioase de acțiuni de fațadă. Uniunea Europeană, la fel ca și cetățenii noștri, nu mai vrea să audă promisiuni și declarații, dar cere tranșant acțiuni practice”, se arată în declarația lui Leancă.

Liderul PPEM a mai remarcat că Moldova riscă să piardă și în acest an susținerea bugetară din partea UE, după ce anul trecut a fost ratată o tranșă de aproape trei miliarde de lei, din cauza lipsei reformelor.

„Încheierea unui acord de asistență macro-financiară cu FMI este condiția primordială. În această ordine de idei, considerăm că Guvernul trebuie să grăbească îndeplinirea condițiilor necesare”, a adăugat Leancă.