La frontiera moldo-română va fi implementat controlul vamal comunAutoritățile vamale din Republica Moldova și România preconizează să implementeze controlul vamal comun la punctele de trecere a frontierei moldo-ronâne. Discuții în acest sens au avut loc joi, 4 iunie, între directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi și omologul său român Claudiu Ardeleanu.

Potrivit Serviciuli Vamal de la Chișinău, conducătorii autorităţilor vamale din Moldova şi România au constatat că datorită progreselor în colaborarea vamală moldo-română, înregistrate începînd cu anul 2010, la etapa actuală ambele părţi sînt pregătite pentru a trece la o nouă etapă mai avansată de cooperare şi anume implementarea controlului comun.

Tudor Baliţchi, a remarcat că Serviciul Vamal este pe deplin angajat în implementarea cu succes a controlului comun la frontiera cu România şi din 2010 a depus eforturi consistente pentru promovarea acestui mecanism modern de colaborare transfrontalieră.

În acest context, deja a fost instituit un grup de lucru la nivel de experţi care în cel mai apropiat timp va prezenta mecanismul de control comun spre implementare.
 
Sreviciul Vamal susține că datorită controlului comun, managementul frontierei va deveni mai eficient, iar cetăţenii vor traversa hotarele mai rapid şi comod. Astfel, mijloacele de transport se vor opri doar odată, conform principiului de o singură oprire, iar controlul va fi efectuat de o echipă mixtă, constituită din lucratorii de frontieră din ambele părţi, a specificat Baliţchi.
 
Mecanismul de control comun, agreat de ambele părţi, va fi înaintat Comisiei Europene, care conceptual deja a exprimat susţinere în vederea implementării controlului comun ca proiect-pilot la unul din punctele de trecere a frontierei externe UE – Moldova.

Sursa : deschide.md