La Bruxelles se vorbeste despre o eventuala coalitie dintre partidele de la guvernare si comunisti
La Bruxelles nu exclud posibilitatea creării, după alegerile parlamentare din Moldova, a unei coaliţii cu participarea Partidului Comuniştilor. Despre aceasta după cum scrie «Infotag» a declarat observatorul internaţional, senior fellow la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.
 
Potrivit lui Socor „Dacă Partidul Comuniştilor va încheia campania electorală epuizat şi slăbit, va continua căderea PCRM, o astfel de coaliţie este pe cât se poate de posibilă. UE deja are experienţă de cooperare cu PCRM în anii 2003-2004, când au iniţiat procesul de integrare europeană”. Socor a adăugat că o coaliţie cu ei este posibilă, dacă forţelor proeuropene nu le vor ajunge voturi pentru a forma majoritatea parlamentară.
 
În opinia sa, PCRM nu este un partid antieuropean, şi nici pe departe prorus. „În această situaţie Voronin este nevoit să manevreze. El nu poate crea o coaliţie cu socialiştii şi Renato Usatîi, deoarece în acest caz partidul se va dizolva în coaliţie, va înceta a mai exista. Comuniştii nu pot rămâne nici în opoziţie, deoarece în acest caz pentru PCRM va continua decăderea. Şi chiar coaliţia cu Partidul Democrat şi Liberal Democrat nu-i va salva.
Posibil, aceasta va contribui la menţinerea cursului proeuropean al ţării, da pe perspectivă de termen lung toate cele trei partide riscă, deoarece electoratul lor va fi dezamăgit”, a adăugat Socor.
 
Menționăm că mai mulți experți și politologi nu exclude o eventuală coaliție dintre partidele aflate la guvernare și comuniști. Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon consideră că comuniștii deja au pus la cale o coaliție împreună cu democrații. Potrivit lui anume prin aceasta se explică nenumăratele atacuri ale PCRM la adresa Socialiștilor.
 
Voronin nu vrea ca Socialiștii să intre în parlament, pentru că atunci el ar trebui să explice de ce în locul unei uniri cu Dodon, el a preferat o coaliție cu Plahotniuc“, a spus politicianul.
Sursa  actualitati.md