Jurnalist ucrainean despre tentativele Rusiei de a întrerupe procesul de integrare europeană a Moldovei

Vladimir Putin nu a putut să corupă conducerea de la Chişinău pentru a o determina să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar fostul preşedinte ucrainean Victor Ianukovici a profitat de situaţie şi a ridicat miza. Declaraţia aparţine cunoscutului jurnalist ucrainean, Vitaly Portniko, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

Portnikov consideră că eşecul Moscovei în cazul Republicii Moldova ar avea la bază faptul că la Chişinău există o coaliţie de guvernare din mai multe partide, iar atribuţiile şefului statului sunt limitate. „Aţi avut noroc că nu aţi avut atunci la conducere un preşedinte cu posibilităţile lui Vladimir Voronin”, a opinat jurnalistul.

Totodată, potrivit lui Portnikov, lui Putin i-a fost convenabilă plecarea scandaloasă a lui Ianukovici. „Fostul preşedinte avea susţinere mare în regiunile de Est ale Ucrainei. Dacă Ianukovici rezista tentaţiei şi semna Acordul de asociere cu UE, nu avea să fie nici un conflict armat în Ucraina.

Portnikov susţine că planurile de expansiune ale Federaţiei Ruse nu ar aparţine lui Putin, ci au fost puse la bază încă în august 1991 de către sistemul imperialist rusesc, iar Putin este un continuator şi executor fidel al acestei politici. „În realitate Rusia n-a recunoscut niciodată independenţa Ucrainei şi a Republicii Moldova şi le-a considerat teritoriile sale, exercitând influenţa prin diferite metode. Iar zona separatistă Transnistria a fost creată pentru a exercita această influenţă. Căci nimeni nu i-a încurcat fostului preşedinte Boris Elţin să-şi retragă armata din Transnistria după ce a semnat un acord în acest sens”, a adăugat Portnikov.

Portnikov este de părerea că Rusia, care nici nu considera drept state Ucraina şi Republica Moldova, până nu demult a fost liniştită controlând teritoriile, însă când a venit timpul asocierii acestor state cu UE, Moscova s-a agitat simţind că pierde teritoriile respective.

Vladimir Portnikov este cunoscut pentru editorialele sale în mass-media din Ucraina, Rusia, Belarus, Polonia. Letonia. Estonia. Din 2012 este preşedintele canalului independent de televiziune din Ucraina TVi. Este editorialistul celui mai popular ziar de limbă rusă din Israel „Vesti”. 

Sursa : ipn.md