Iurie Ciocan: Nu există temei ca alegerile să fie invalidate

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, susţine că nu există temei  ca alegerile parlamentare de duminica trecută să nu fie validate şi că nu are motive ca să-şi dea demisia. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune “Publika TV”.

Potrivit lui Ciocan, alegerile nu au fost fraudate, după cum susţin comuniştii şi socialiştii. „Se pune un accent mare pe faptul că la Moscova nu ar fi fost asigurat dreptul la vot. Nu a fost niciun alegător care să fi intrat în secţia de votare şi să i se fi refuzat să i se dea buletinul de vot. La birourile de votare din Rusia au rămas mai multe buletine neutilizate. Cât priveşte acuzaţiile că nu am dori să oferim rezultatul integral al alegerilor, pentru ca partidele pro-europene să poată fura un mandat de la socialişti, de asemenea este o aberaţie. Au rămas neprocesate încă 35 de procese verbale, dintre care 30 de peste hotare. Cred că aceste voturi nu vor influenţa rezultatul anunţat până acum”, a precizat Ciocan.

Şeful CEC a mai spus că întreaga echipă a CEC s-a condus de prevederile legii şi nu va satisface doleanţele comuniştilor şi socialiştilor de a-şi da demisia. „În cadrul acestei campanii electorale, eu şi întreaga echipă ne-am condus de lege. Nu am comis nicio ilegalitate ca să mă mustre conştiinţa şi să-mi dau demisia. Am încredere în echipa pe care o conduc şi am făcut totul conform legislaţiei”, a argumentat Ciocan.

Preşedintele CEC a mărturisit în cadrul emisiunii că Igor Dodon l-ar fi rugat în ajun de scrutin să nu majoreze pragul electoral pentru socialişti, aşa cum solicitase PCRM. „Cred că Dodon are o memorie bună şi ţine minte ce a vorbit în vinerea alegerilor cu mine. M-a rugat să nu fie ridicat pragul. Cred că acum i-ar fi ruşine să spună alte lucruri”, a menţionat Iurie Ciocan.

Prezent la emisiune, Pavel Postică, expertul Asociaţiei „Promo-Lex”, care a efectuat o numărătoare paralelă a sufragiilor, a spus că liberal-democraţii ar putea să aibă acelaşi număr de mandate ca şi socialiştii. „Rezultatele noastre arată că socialiştii au câştigat 20,35 la sută din voturi, iar PLDM, 20,12”,a spus Postică.

Sursa : ipn.md