Italian Moldovenii plictisitori beau mult si nu pun familia pe primul loc

Ajuns la vârsta de pensionare, italianul Nicola Baldassare, originar din Pescara (un oraș aflat la aproape 200 km de Roma) și profesor de formație, este stabilit de 8 ani în capitala R. Moldova, Chișinău, fiind căsătorit cu o moldoveancă.

Împreună au luat decizia de a se stabili în țara noastră mai mult din motive economice. Cu pensia din Italia, își pot permite o viață decentă aici, în Moldova, transmite Știri.md cu referire la blogul elenarobu.md.

Pasionat de scris, Nicola Baldassare are deja publicate două cărți despre Moldova și moldoveni. 

De asemenea pe blogul său http://www.diariomoldavo.it împărtășește istorii despre viața de zi cu zi în Moldova. Așadar, suficient cât să își poată forma o impresie despre moldoveni.

Profesorul și scriitorul Nicola Baldassare a acceptat să ofere un interviu pentru blogul www.elenarobu.md unde vorbește despre ceea ce a descoperit în Moldova, cum se trăiește aici, ce calități și defecte au moldovenii, cum sunt politicienii și ce trebuie să facem pentru a deveni parte a Uniunii Europene.

Întrebat de jurnalista Elena Robu cum i-a descoperit pe moldoveni, ce calități și defecte au, italianul a răspuns:

„Cunosc mulți moldoveni și am o relație bună cu ei. Nu am o impresie bună despre bărbații din Moldova, însă admir, fără rezerve, femeile, care sunt autentice eroine moderne. Îi găsesc pe moldoveni prea formali și plictisitori. Vorbesc mereu despre aceleași lucruri. Sărbătoresc cu diferite ocazii, beau prea mult și nu pun familia și casa pe primele poziții în scara valorilor. Pentru moldoveni, mașina este pe primul loc în aspirațiile lor, apoi vine restul. Cunosc persoane care trăiesc în ”cocioabe” murdare, dar au BMW parcat sub casă. În Moldova se căsătoresc prea ușor cu primul prieten din liceu și divorțează la fel de ușor, când își dau seama că s-au căsătorit cu un străin. Multe prietene de-ale soției mele sunt divorțate și când le întreb de ce, aproape toate îmi spun că ”soțul era bețiv”. În familiile de moldoveni, toată greutatea este pusă aproape întotdeauna pe umerii femeilor. Bărbații, de obicei, se gândesc la “amicul de pahar” și la următoarea beție”.

Referindu-se la turismul în Moldova, Nicola Baldassare susține că în prezent, țara noastră poate atrage numai turiști curioși care iubesc viața în în sânul naturii. 

„Cred că ar trebui să vă concentrați pe turismul care în Italia se numește agroturism: este vorba despre vizitarea unor ferme unde puteți dormi și mânca produse cultivate în grădină. Cunosc în Moldova câteva astfel de ferme, dar, din cauza drumurilor dezastruoase, este foarte greu de ajuns acolo”, a spus Nicola Baldassare.

La finalul interviului, italianul a venit cu un îndemn pentru Moldova despre ce ar trebui să facă, astfel încât să devină o țară europeană și să facă parte din UE. 

„Ceea ce aveți de făcut este să restabiliți țara prin școală. O nouă școală pentru o nouă societate. Corupția trebuie combătută, întâi de toate, de pe băncile școlii. Profesorii trebuie să fie bine plătiți și instruiți prin programe noi care prevăd drept prioritate lupta împotriva corupției. Noul moldovean se naște la școală! Moldova nu va intra foarte curând în UE, va trebui să lupte împotriva corupției, având la bază legi serioase și va trebui să reformeze justiția. Este ceea ce cere de ani de zile Uniunea Europeană, dar politicienii se fac a nu înțelege. Pentru ei este bine așa, o țară coruptă, unde ei se pot îmbogăți cu banii sărmanilor oameni care lucrează în străinătate”, a conchis italianul Nicola Baldassare.

Sursa: stiri.md