În timp ce unioniștii continuă să strige că Republica Moldova nu are propria istorie și că tot ce e moldovenesc în realitate e românesc, un istoric de la București, dimpotrivă, susține că Moldova dispune de propria identitate.

Această chestiune a fost clarificată de renumitul autor contemporan al cărților de istorie din România, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Lucian Boia. „Pînă acum un secol și jumătate nici nu exista România. Existau niște fragmente, niște bucăți din care s-a făcut România. Putea să se facă, cum s-a și făcut, și bine ca s-a făcut, dar putea să nu se facă, ce știu eu pe ce căi ar fi putut să meargă istoria dacă ar fi ales alte direcții”, a spus istoricul roman.

El a adăugat: „Am spus clar, Ștefan cel Mare nu era român, în sensul că nu se considera el român. Identitatea pe care și-o asuma el era aceea de moldovean”. Dacă vrem sa ne jucăm puțin, să intrăm în pielea lui Ștefan cel Mare, este evident că el considera că vorbește moldovenește, nu românește.

Sursa: noi.md