Învinuit în jaful de miliarde de la bănci, Ilan Shor rămâne în arest la domiciliuDeşi este principalul învinuit în dosarul jafului de miliarde de la Banca de Economii şi este cercetat pentru abuz în serviciu soldat cu urmări grave pentru instituţia financiară, Ilan Shor rămâne în arest la domiciliu.

Curtea de Apel a respins recursul procurorilor şi a lăsat în vigoare decizia magistratului Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria Buiucani.

Ilan Shor a fost reţinut pe 6 mai şi a fost plasat sub arest la domiciliu. Recursul procurorilor trebuia examinat încă săptămâna trecută, dar şedinţa a fost amânată, pentru că Ilan Shor s-ar fi îmbolnăvit.

Experţii spun că plasarea lui Ilan Shor în arest la domiciliu, în dosarul jafului de miliarde, este o bătaie de joc în adresa populaţiei, pentru că Ilan Shor are la dispoziţie toate mijloacele pentru a fugi din ţară.

Deşi este cercetat într-un dosar de miliarde, acest fapt nu-l încurcă pe Shor să se implice şi în politică. Acesta a anunţat că va candida la fotoliul de primar al Orheiului din partea Mişcării social-politice „Ravnopravie”.

Potrivit raportului companiei Kroll, care a investigat furtul de miliarde din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, gaura financiară din cele trei bănci se ridică la 18 miliarde de lei, iar principalul actor al acestor operaţiuni frauduloase ar fi controversatul om de afaceri Ilan Shor.

Potrivit auditorilor internaţionali, concluziile sunt bazate doar pe informaţii oferite de BNM, care sunt insuficiente pentru a stabili beneficiarul final al furtului şi care nu au fost verificate.

Viorel Bârcă, unul dintre foştii şefi ai Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, a fost arestat. Decizia aparţine Curţii de Apel, care a admis recursul procurorilor prin care s-a solicitat schimbarea măsurii de reprimare în privinţa învinuitului din „arest la domiciliu” în „arest”.

Fostul şef de la BEM va petrece următoarele 30 de zile în izolatorul CNA.

Sursa : Jurnal.md