Întors de peste hotare, s-a pomenit că un intrus i-a ocupat casa. Se întâmplă în ChişinăuA revenit după tratament din străinătate şi a aflat că în locuinţa sa, pe care o construieşte din anii ’90, este înscris un străin. În această situaţie s-a pomenit un bărbat din Capitală, aflat la vârsta pensionării. Acum, el este nevoit să-şi caute adăpost la rude. Cazul este investigat de poliţie.

Nicolae Mâţu are 65 de ani. A obţinut, în 1989, un teren, pe care a început să construiască o casă. Are toate actele care confirmă că este proprietarul locuinţei, însă un străin s-a înscris în casă, a distrus sistemul de alarmă şi a schimbat lacătele de la uşi.

“Vecinul m-a telefonat şi a spus că “Ai vândut casa?”. Eu am spus că nu am vândut, eu casa nu o vând. Am toate materialele acolo şi hainele, tot înauntru, eu alt apartament nu am. Am avut un şoc când mi-a spus asta” povesteşte Nicolae Mâţu.

Anul acesta, Nicolae Mâţu urma să se mute în casă nouă. Nu ştia că, pentru asta, va fi nevoie de o decizie a instanţei de judecată.

Cel care vrea să-i ia locuinţa nu le-a oferit explicaţii nici proprietarului, nici vecinilor: 

“L-am văzut, el se uita la casă. L-am întrebat: “Vreţi să o cumpăraţi?”. El a spus: “Nu, asta e casa mea”.

“Aici un escroc vrea să pună mână pe gospodărie care este construită de bani proprii”.

“Eu am rămas şocat, pe acest domn îl cunosc de la prima piatră de temelie, când a pus-o. În ultimul timp el nu era în ţară, dar veneau rudele, ginerele. “

Intrusul a refuzat să răspundă şi la întrebările echipei Publika TV.

“- De la cine Dumneavostră aţi procurat aceasta casă? – Domnişoară, eu vă spun, că întrebaţi-i pe acei domni ce documente au ei pe imobilul acesta. Eu nu sunt obligat să vă spun Dumneavoastră nimic”. 

Juriştii atenţionează că astfel de cazuri sunt destul de frecvente şi pot fi soluţionate doar în instanţa de judecată. Procesul poate dura ani buni.

“Din momentul când clădirea este construită, chiar dacă aceasta nu a fost înregistrată, cel care a construit-o, este proprietar. Persoana care s-a înscris în aceasta casa trebuia să verifice cine este proprietarul clădirii, cine a construit-o, fără acordul proprietarului, fără decizia instanţei de judecată, nimeni nu avea dreptul să transmită drept de proprietate”, explică juristul  Roman Zadoinov.

Avocaţii mai spun că proprietarul casei este în drept să ceară şi despăgubiri.

Sursa : Publika.md