În unele supermarketuri din Chișinău personalul muncește ilegal peste 12 ore pe zi

În unele supermarketuri de rețea din capitală are loc exploatarea ilegală a angajaților, fiind vorba despre vînzători, casieri și paznici. Astfel, angajații muncesc peste 12 ore pe zi, iar uneori pînă la 15 ore, ceea ce reprezintă o încălcare a Codului muncii.

Totodată, tura se încheie la o oră tîrzie, practic după miezul nopții, cînd transportul public deja nu circulă, iar transport pentru personal nu este prevăzut. Din aceste motive, în rețelele de supermarketuri se înregistrează o fluctuație a cadrelor, deoarece volumul de muncă este mare, iar condițiile de muncă nu sînt respectate.

Potrivit șefului Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stăvilă, toate problemele pot fi soluționate doar după sesizarea Inspecției de către angajați. Funcționarul a menționat că, în conformitate cu legea, patronul nu are dreptul să oblige angajatul să muncească mai mult de 12 ore, dacă aceasta nu este prevăzut în contractul individual de muncă. Angajații respectivi urmează să revină la locul de muncă abia după 24 de ore după încheierea turei lor. În cazul depunerii unei plîngeri vor fi efectuate controalele respective, iar în cazul depistării unor încălcări ale drepturilor angajaților patronii vor fi sancționați.

 

Sursa : Noi.md