В Молдове отмечают День рождения Пушкина

Astazi, 6 iunie, este  ziua de naștere a merelui  poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, Alexander Sergheievici Pușkin. Considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne, Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creînd un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira—asociate cu literatura rusă și influențînd major scriitorii ruși care i-au urmat.

În Chișinău mai mulți elevi, profesori dar și alți intelectuali onorează cu drag această zi, depunînd flori la bustul poetului dar și recitînd și elogiind cele mai frumoase opera ale lui.

Dis-de-dimineață, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova împreună cu mai mulţi colegi de partid, a depus flori la bustul lui Alexandru Puşkin, cu prilejul împlinirii a 215 ani de la naşterea poetului rus. (Grădina publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău).

Totodată astăzi în Republica Moldova își redeschide ușile după o perioadă de restaurare Casa Muzeu Pușkin din Chișinău. De asemenea acest muzeu are o sucursală la Dolna în casa unde cîndva a locuit Alexander Pușkin.

185 ani în urmă pentru versurile sale pline de libertate, marele poet rus A. S. Puşkin a fost exilat în regiunea noastră. Aproape trei ani fructuoşi din viaţa sa scurtă – din septembrie 1820 până în august 1823 – el a locuit în Moldova, care a devenit “sacră pentru sufletul poetului”. Aici Puşkin a manifestat o activitatea politică intensă, aici se maturiza geniul său puternic şi original. Acesta a fost perioada cînd Puşkin a fost cel mai puternic influenţat de cele mai extreme idei revoluţionare de eliberarea a decembriştilor, perioada de maturizare politică a marelui poet-cetăţean rus. Aceasta a fost perioada creării operelor politic sensibile şi socio-incriminatorii care au influenţat formarea concepţiei cercurilor de frunte ale societăţii ruse.

“Alexandr Pușkin a marcat prin prezența sa insolită societatea și literatura rusă a veacului al XIX-lea. Aristocrat prin naștere și revoluționar prin vocație, adulat și hulit de contemporani, ținut în mare cinste la Curte sau exilat în cele mai îndepărtate provincii ale Imperiului, Pușkin a reușit să transforme noianul de experiențe și trăiri proprii, dar și solida sa cultură, într-un izvor de inspirație pentru opere literare predestinate a rezista timpului și schimbărilor de mentalitate.”