ÎN LUPTA ILEGALĂ CU AVOCAȚII ESTE IMPLICAT SISTEMUL JUDECĂTORESC DE BUZUNAR AL PĂPUȘARULUI

În ultimii ani liderii coaliției de guvernare și conducătorii organelor puterii de stat au speculat de nenumărate ori cu așa noțiuni, ca drepturile omului, standardele europene, reforma justiției, lupta cu corupția. Toate acestea, la ziua de astăzi, sunt principalele cerințe ale partenerilor noștri europeni în drumul spre aderare la Uniunea Europeană.

Dar, ce semnificație au în realitate aceste fraze, ce sens au ele, oare tranzitarea justiției moldovenești la standardele europene are loc,  nu numai pe cuvinte, dar și în realitate, oare se schimbă modul de gândire ale conducătorilor, responsabili de implementarea cadrului legal în viața cotidiană? Succesul tuturor acestor inovațiuni nu este posibil fără o abordare absolut nouă, mentalitatea europeană, manifestată în respectarea întocmai a drepturilor și libertăților omului, precum și încrederea în procurori și judecători din partea cetățenilor.

 În acest context, este de menționat, că unul din elementele de bază, în proces de tranziție al Republicii Moldova la justiția efectivă, este instituția avocaturii, rolul căreia nu este de neglijat.  Anume avocații sunt acea verigă, menită să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor.

Important de atras atenția asupra faptului, că în perioada formării instituției avocaturii, organele de drept în activitatea sa de nenumărate ori au încercat să subordoneze instituția respectivă sau să se răzbune cu avocații incomozi. Însă aceste acțiuni au fost contracarate de instituțiile europene competente. În acest context, de remarcat unele cazuri, pierdute de Republica Moldova la CEDO  (Mancevschi vs. Moldova și Volghin vs. Moldova)

Cu regret constatăm, că organele de urmărirea penală și instanțele judecătorești din Republica Moldova revin la practica vicioasă a anilor precedenți. În prezent, în lupta ilegală contra avocaților este implicat și sistemul judecătoresc, care acționează la comandă.

Realitatea este, că în momentul potrivit, procuratura și judecătoriile sunt gata să execute orbește indicațiile anumitor clanuri. În presă au fost destul mediatizate cazuri de atacuri raider, efectuate cu sprijinul unor hotărâri judecătorești ilegale, pornirea dosarelor penale și arestarea persoanelor incomode, efectuarea perchezițiilor la businessmeni și avocați.

 Toate acestea nu sunt povești simple din cărți sau filme despre gangsteri, ci realitate în care trăim noi. Aceasta va continua, pînă cînd există procurori și judecători, care nu sunt devotați legii, ci stăpânului său, întotdeauna aflat în umbră, și care sunt gata să facă fărădelegi, fără a gândi, ca va veni timpul să răspundă în fața legii și societății.

Anterior, în presă s-a discutat aprig situația, creată în privința avocatului Alexandru Bernaz. Reamintim, că în cadrul urmăririi penale, legate de unul din clienții avocatului, procuratura anticorupție s-a adresat la judecătoria Buiucani, cu un demers privind arestarea avocatului. Judecătorul Pavliuc, cea ce nu este de mirare,  a admis demersul și în lipsa persoanei, a adoptat o decizie ieșită din comun și fără precedente privind arestarea avocatului, pentru acțiunile, săvârșite de clientul lui, expres indicând în decizie, că avocatul reprezintă pericol pentru societate.

Cu toate că, judecătorilor a fost prezentată cererea avocatului Alexandru Bernaz, precum că el este în concediu, nu se ascunde de nimeni și este dispus în orice moment să se prezinte în față organului de urmărire penală, la 25 septembrie a.c., Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău, a menținut decizia privind eliberarea mandatului de arest.

De ce aceste evenimente au loc în societatea noastră? De ce judecătorii din Moldova, neavând la bază careva probe sau motive pentru arestare, pot aresta un avocat, polițist, sau un cetățean de rând, și în același timp să elibereze un traficant de droguri sau să adopte o sentință prea blândă pe un caz de omor intenționat, situația ce a avut loc pe dosarul penal lui A. Nichifor?

 Răspunsul la această întrebare îi este bine cunoscut judecătorului Curții de Apel Chișinău Gheorghe Iovu, un individ, lipsit de orice moralitate și principii. Anume acest judecător a adoptat decizia, prin care absolut ilegal a fost redusă pedeapsa unui ucigaș, apropiat lui Plahotniuc. Anume acest judecător a menținut mandatul de arest, eliberat în privința avocatului Bernaz.

Reiese, că judecătorul Iovu – este un om de neînlocuit, cînd este nevoie să fie executate mofturile stăpânului său din umbră. Și Așa judecători, ca Iovu, sunt majoritate în sistemul judecătoresc și procuratura.

Despre ce să mai vorbim, dacă procurorul capitalei Ion Diacov, care s-a îndrăznit să ridice problema corupției și a hotărârilor adoptate la comandă de judecătorii de buzunar, a devenit ținta lacheilor lui Plahotniuc, fiind aproape linciuit de aceștia în mod public,  care l-au atacat, ca niște corbi,. Totul este foarte simplu: nimănui nu este permis să arunce umbra asupra sistemului judecătoresc, subordonat nemijlocit lui Plahotniuc!

Cum putem vedea, necătînd la reforma justiției, care se petrece cu succes pe hârtie și în raporturile, adresate organizațiilor internaționale, în Moldova nu se schimbă absolut nimic. Judecătorii, la comanda unor persoane bine cunoscute, continuă să adopte decizii vădit ilegale.

Organele procuraturii și sistemul judiciar, aflate în subordinea directă a Partidului Democrat și liderului din umbră Plahotniuc – oare aceasta este o justiție demnă Europei?

Pînă judecătorii și procurorii vor fi numiți la comanda lui Plahotniuc și vor plătiți de acesta, putem uita despre reforma judiciară și a procuraturii în Republica Moldova

La ziua de astăzi sistemul judecătoresc este departe de îndeplinirea misiunii sale – exercitarea justiției, și, cum noi putem observa, însuși judecătoriii nu sunt dispuși să-și schimbă mentalitatea și atitudinea față de puterea încredințată lor. Poate problema nu este doar în judecători dar și în acei oameni, care conduc această țară.