O hartă al celor mai bogaţi oameni din Europa a fost întocmită recent de portalul Vox.com. Fiecare ţară este reprezentată de un om da afaceri. Totodată, este inclusă şi averea pe care o deţine fiecare din aceşti magnaţi.

Pe această hartă, Republica Moldova este reprezentată de Anatol Stati, preşedintele grupului Ascom, cu o avere estimată la aproape 500 de milioane de dolari.

Afacerile lui Anatol Stati au o structură diversificată, însă sunt centrate pe extracţia de petrol şi se află pe câteva continente în mai multe state: România, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia, Irak, Sudan, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Turkmenistan, Kenya şi SUA. În Republica Moldova, familia Stati deţine afaceri în agricultură, imobiliare, construcţii, transport şi asigurări.

Totuşi, averea lui Anatol Stati este de aproape 124 mai mică, comparativ cu cel mai bogat om din Europa – Amancio Ortega din Spania, care este fondatorul grupului Inditex, cunoscut în toată lumea mai ales pentru lanţul de magazine Zara. Averea sa este estimată la circa 62 miliarde de dolari. La nivel mondial, el este pe locul 3. Amancio Ortega are 78 de ani şi şi-a început cariera „în domeniu” la numai 13 ani, când era comis-voiajeur pentru un producător de cămăşi de lux.

În ceea ce priveşte ţările vecine, Ucraina este reprezentată de Rinat Akhmetov, care patronează grupul Metinvest, companie cunoscută pe piaţa metalurgică la nivel global. El este, de asemenea, președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk. Averea sa este estimată la circa 12 miliarde de dolari. În România, cel mai bogat om este Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. El conduce grupul InterAgro, specializat în domeniul chimic, agricultură, turism şi energie electrică şi deţine peste 55 de mii de hetare de pământ.

În Rusia, cel mai bogat om este Alisher Usmanov cu o avere de 19 miliarde de dolari şi afaceri în sectorul minier. De asemenea, el are afaceri în telecomunicaţii şi este acţionar al echipei Arsenal.

Mai jos vedeţi harta celor mai bogaţi oameni din Europa:

HARTA celor mai bogați oameni din Europa. Cine reprezintă Republica Moldova

 Sursa : agora.md