Gurin apără procurorii bogați care au primit locuințe sociale

Lista procurorilor care au beneficiat de apartamente la un preţ de două ori mai mic decât cel de piaţă a fost întocmită corect. Cel puțin asta spune procurorul general, Corneliu Gurin, care nu consideră necesară iniţierea unei anchete interne, după ce o investigaţie Jurnal TV a scos la iveală că unii dintre cei mai bogaţi procurori s-au pricopsit cu apartamente ieftine, deşi locuiesc în vile de milioane. 

„Nu este vorba despre o alocare de resurse publice, deci fiecare persoană poate avea şi 3-4 apartamente. În cazul în care au fost încălcări comise la modul de intrare în respectiva ipotecă, atunci ele puteau fi contestate de către părţile interesate. Nu au fost asemenea contestaţii”, susține Gurin.

Procurorul general trece însă cu vederea faptul că acest complex în care colegii săi şi-au cumpărat apartamente la preţ redus a fost construit pe un teren oferit gratuit de Primăria capitalei. Astfel, locuitorii municipiului Chişinău le-au făcut procurorilor un cadou de aproximativ 30 de milioane de lei, cât ar fi costat terenul pe piaţă. 

Mai mult, în opinia lui Corneliu Gurin, membrii Comisiei responsabile de întocmirea listei beneficiarilor de apartamente nu au încălcat legea şi nici nu au abuzat de funcţia pe care o deţin. Asta deşi în lista cu pricina apar numele unor procurori care nu ar avea nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, întrucât deţin deja proprietăţi luxoase.

„Nu am avut dovezi concrete că un procuror anume s-a folosit de bunurile publice sau a încălcat normele morale şi etice”, este explicația procurorului general.

Declaraţiile lui Gurin sunt criticate însă dur de reprezentanţii societăţii civile, care califică lipsa de acţiune a şefului procuraturii ca fiind una imorală şi chiar ilegală.

„Atunci când un procuror are deja o casă sau mai multe şi beneficiază încă de un apartament în condiţii avantajoase mi se pare nu doar imoral, dar chiar cu încălcarea legii. Și faptul că procurorul general nu vede în asta o problemă mie mi se pare grav”, a declarat președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, pentru Jurnal TV.

„Declaraţiile procurorului general nu pot fi calificate altfel decât iresponsabile, lipsă totală de moralitate. Procuratura trebuie să fie instituţia morală a unei societăţi cu ajutorul căreia statul îşi impune punctul de vedere”, afirmă și analistul politic Valentin Dolganiuc.

La rândul său, expertul anticorupție Mariana Kalughin susține că astfel Procuratura Generală nu dovedește că procesul de reformare cu adevărat are loc. „Ar fi fost mult mai important, de exemplu, nu elaborarea şi promovarea procesului de reformare, cât nişte fapte care ar confirma că, într-adevăr, se întâmplă o purificare din interior a sistemului”, consideră Mariana Kalughin.

Amintim că o investigaţie realizată de Jurnal TV în această primăvară a scos la iveală că cel puţin 100 de procurori s-au pricopsit cu apartamente la jumătate de preţ în blocurile destinate procurorilor, construite pe strada Nicolae Sulac şi Melestiu din capitală. Astfel, dacă preţul de piaţă pentru un metru pătrat este de aproximativ 750 de euro, procurorii au plătit doar câte 340 de euro. De exemplu, un apartament cu o suprafaţă de peste 120 de metri pătraţi a costat nu mai mult de 41 de mii de euro, preţul de piaţă fiind dublu. Lista beneficiarilor a fost întocmită şi aprobată de o comisie din cadrul Procuraturii Generale, care i-a selectat pe unii dintre cei mai bogaţi procurori. Mai mult, o bună parte dintre ei, aveau deja două sau mai multe proprietăţi. Printre ei şi procurorul general de atunci, vânătorul Valeriu Zubco. Asta chiar dacă acesta locuieşte într-o casă de lux, cu o suprafaţă de 167 de metri pătraţi, şi se deplasează cu o maşină de teren de mii de euro. Printre cei care au beneficiat de un apartament la preţ redus este şi Elena Neaga, fost viceprocuror de Buiucani, retrogradată după ce şi-a afişat pe internet casa de lux din Străşeni.

 

Sursa : Jurnal.md