Germania: Pacea, mai importantă decât sancțiunile împotriva Rusiei

]Germanii trebuie să pună pacea înaintea argumentelor economice și să accepte sancțiuni mai dure împotriva Rusiei dacă e necesar, a declarat ministrul Finanțelor al Germaniei pentru ziarul „The Bild” în ediția de duminică.

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord preliminar privind introducerea primelor sancțiuni economice împotriva Moscovei după prăbușirea avionului malaysian și moartea a 298 de persoane aflate la bord în regiunea Ucrainei de est, controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Germania, cea mai mare economie europeană, a vândut bunuri în valoare de 36 de miliarde de euro în Rusia anul trecut, practic o treime din totalul vânzărilor UE în Rusia. Exporturile germane în Rusia s-au redus cu 14% în primele patru luni ale acestui an și unele grupuri de afaceri au notificat publicul că scăderea comerțului pune în pericol aproximativ 25.000 de locuri de muncă în Germania.

„Interesele economice nu sunt o prioritate. Prioritatea primordială este garantarea stabilității și a păcii,” a declarat ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, citat de ziarul menționat.

Oficialul a mai menționat că în condițiile în care activitatea miniștrilor germani s-ar rezuma doar la stoparea sancțiunilor din cauza că ele ar putea aduce prejudicii economiei germane, atunci cancelarul Angela Merkel ar avea la dispoziție miniștri incompetenți.

„Erodarea păcii și a stabilității în lume, de altfel, reprezintă cel mai mare pericol pentru dezvoltarea economică” a declarat Schaeuble.

În rezultatul înghețării activelor și a interzicerii călătoriei pentru zeci de oficiali ruși de rang înalt s-a produs devalorizarea rublei, dar a crescut și deficitul bugetar al Rusiei. Potrivit lui Schaeuble, Putin ar fi trebuit să țină cont de aceste consecințe. 

Un sondaj organizat de revista „Der Spiegel” a arătat că 52% dintre germani susțin sancțiunile mai dure, chiar dacă Germania riscă să piardă mai multe locuri de muncă, iar aproximativ 39% au fost împotrivă.

UE deja a purces la înghețarea activelor și a introdus interdicții de a călători pentru unii oficiali ruși după ce Rusia a anexat Crimeea, dar și ca răspuns la suportul furnizat de Rusia separatiștilor care luptă în Ucraina de est.

Statele Unite și alte țări occidentale declară că separatiștii susținuți de Rusia au doborât, probabil din eroare, avionul Malaysia Airlines identificat ca zborul MH-17, pe 17 iulie, utilizând o rachetă de tip sol-aer furnizată de Rusia.

Separatiștii neagă orice implicare. Rusia de asemenea spune că nu a furnizat armament greu rebelilor.

 

Sursa : Jurnal.md