Gazprom a intentat un proces impotriva Moldovagaz pentru a recupera datoria pentru gazul livrat in 2015 in valoare de 475,8 milioane dolari

Potrivit unui raport la holdingului rus, cererea corespunzătoare a fost depusă în februarie 2018 în cadrul Curții Internaționale de Arbitraj Comercial al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse.

Data examinării cauzei nu a fost încă stabilită.

Amintim că, Gazprom depune anual cereri de recuperare a datoriilor istorice de la “Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate în diferiți ani. Astfel, holdingul rus a depus și a câștigat mai mult de 10 procese pentru colectarea datoriilor istorice de la “Moldovagaz” pentru un total de peste 6 miliarde USD, în timp ce aproximativ 95% din datorii revin regiunii transnistrene și doar 5% pe malul drept al Moldovei.

Ultima dată, instanţa de pe lângă Camera de Comerț și Industrie FR a dat câştig de cauză companiei Gazprom pentru recuperarea datoriilor de la “Moldovagaz” pentru gaz livrate în 2014, în valoare totală de 768,6 milioane dolari. În același timp, până acum ” Gazprom” nu a luat nicio măsură pentru a pune în aplicare deciziile instanței privind recuperarea datoriilor istorice de la “Moldovagaz”.

Poziția “Moldovagaz” asupra pretențiilor Gazpromului este că aceste datorii pentru gazele naturale s-au format din motive de forță majoră – incapacitatea de a influența întreprinderea “Tiraspoltransgaz”, care operează pe teritoriul Transnistriei. Acțiunile companiei Gazprom, care se adresează anual instanței cu cereri de colectare a datoriilor de gaze de la Moldovagaz, sunt condiționate de cerințele organelor de control valutar și vamal ale Federației Ruse asupra necesității de a lua măsuri legale pentru a respecta condițiile de repatriere a activelor financiare.

Sursa: infomarket.md