Gata cu petrecerile în curțile blocurilor de locuit. Ce restricții li se vor impune agenților economici din Moldova?

Petrecerile în curțile blocurilor de locuit nu vor mai fi permise. Ministerul Sănătății a pregătit un regulament cu privire la poluarea fonică. Documentul este în dezbateri publice și are drept scop protejarea populației de influențele nocive ale zgomotului și vibrațiilor asupra sănătății. 

Regulamentul se adresează agenților economici care vor să-și deschidă restaurante, baruri, cafenele sau magazine vor trebui să respecte anumite reguli fonice. Guvernul ar urma să aprobe hotărârea în cel mult o lună și jumătate, astfel încât regulamentul ar urma să intre în vigoare de la 1 mai.

Actualmente, mulți dintre agenții economici își construiesc localuri de agrement în zone rezidențiale sau la parterul blocurilor, fără să țină cont de anumiți parametri tehnici privind protecția fonică.

În consecință, responsabilii de sănătatea publică primesc zeci de petiții din partea oamenilor, care se plâng că zgomotul provocat de petrecerile organizate în aceste localuri le afectează sănătatea, mai ales somnul.Dacă vor exista abateri de la normă, agentul economic va fi obligat să efectueze niște măsuri de izolare fonică.

Potrivit datelor Centrelor de Sănătate Publică din raioane, în 2016 au fost înregistrate 75 de plângeri, iar în 2017 – 28. Toate vizează acţiunea negativă a zgomotului asupra sănătăţii. În peste 80% cazuri, specialiștii au constatat depășirea nivelului admis de zgomot. În aceste cazuri oamenii sunt nevoiți să apeleze la instanțele de judecată, iar examinarea cauzelor durează uneori și câțiva ani.

Sursa: zugo.md