Ministerul Educației a dat răspuns oficial la întrebările formulate de deputatul liberal Valeriu Munteanu cu privire la studiile premierului Chiril Gaburici.

Potrivit scrisorii trimise de către instituție în adresa deputatului, un dosar penal a fost deschis de către IGP pe baza deținerii de către premier a diplomei de Bacalaureat ce poartă semne de falsificare. Totodată sunt aduse noi detalii în ce privește notele obținute de Gaburici la examenele de BAC, informează Agora. 

Din scrisoare reiese că Gaburici a fost înmatriculat în anul 1995 la ASEM în baza documentului de școală medie generală. Ulterior ca răspuns la solicitările Ministerului Educației, ASEM-ul a transmis că documentele au fost preluate de către reprezentnții grupului de urmărire penală a IGP pe linia criminalității organizate.

Potrivit Ministerului, o ordonanță de ridicare a fost emisă pe 24 martie prin care se ridica din sediul ASEM dosarul personal și alte documente ce țin de studiile lui Chiril Gaburici în instituția vizată, inclusiv borderourile de susținere a examenelor. Din actele prezentate la instituție reiesă că dosarul penal este deschis pe faptul deținerii de către premier a diplomei de Bacalaureat care poartă semne de falsificare, și care potrivit Ministerului Educației nu există.

“Credeam că ne-am lămurit, dar din păcate (pentru cetățeanul RM) întrebările sunt tot mai multe…” , a comentat deputatul liberal.

Diploma de studii medii generale, de negăsit.

Ministerul mai declară că din cauza că în acea perioadă nu existau registre electronice, nu poate identifica diploma de studii medii de cultură generală, singura metodă fiind ca Ministerul să emită o circulară prin care toate instituțiile să caute în propriile arhive.

Totodată, Gaburici a fost înmatriculat la Universitatea Slavonă acesta a fost înmatriculat în baza situației școlare eliberate de ASEM pentru anii 1995-1999. Totuși este indicat în alte acte că acesta a fost exmatriculat de la ASEM în anul 1997. Ministerul a sesizat procurorul general în vederea investigării acestor lucru care nu corespund.

Detalii despre examenul de BAC

Potrivit scrisorii, în sesiunea de BAC din 1995 Gaburici a susținut trei examene din 5. Acesta a luat note trecătoare la limba română scris și oral dar și la matematică în scris. Totodată Gaburici nu s-a mai prezentat la examenul oral la matematică și la limba engleză în scris.

Alte detalii referitoare la faptul că Gaburici a terminat anul în 2004 deși a fost înmatriculat deja în anul III în 2000, răspunsul a fost că alte detalii nu pot fi oferite pe parcursul desfășurării anchetei.

Mai jos este textul scrisorii Ministerului Educației în adresa deputatului liberal Valeriu Munteanu.

Scandalos! Maia Sandu despre diploma lui Gaburici Dosar penal pe baza diplomei de BAC false 01

Scandalos! Maia Sandu despre diploma lui Gaburici Dosar penal pe baza diplomei de BAC false 02

 

Sursa : moldova.org.md